Tre starka trender som formar solenergins framtid 2025

Sven Lindström, vice VD, Midsummer

En tsunami av billiga kinesiska solpaneler som översvämmar Europa, ett växande intresse för solceller på tak och en boom för små, medelstora och stora batterilagringslösningar. Dessa är de tre starkaste trenderna inom solenergi när vi går in i det nya året, enligt Midsummers vice VD Sven Lindström.

Jag har förutspått globala trender inom sol- och förnybar energi de senaste tio åren. De flesta, men långt ifrån alla, har visat sig stämma. När jag ser tillbaka slås jag av hur mycket den globala marknaden för förnybar energi har förändrats över åren – och fortsätter att förändras. För 2025 visar min kristallkula följande:

Kinesiska solpaneler kommer fortsätta översvämma den europeiska marknaden

Höga amerikanska tullar på kinesiska solceller innebär att Europa blir en allt viktigare exportmarknad för kinesiska solföretag. Den tillträdande Trump-administrationen kan komma att höja tullarna på kinesiska varor ytterligare, vilket gör att kinesiska företag nu skyndar sig att exportera till USA innan Trump tillträder. Efter det kommer fokus att ligga på EU.

Det finns rapporter om att solpaneler säljs för under €0,06/W i EU. Kortfristigt kanske det är bra för konsumenten? Kanske, men inte nödvändigtvis. Med solpaneler + inverters för under €0,1/W kommer ytterligare prissänkningar inte påverka konsumentpriset nämnvärt. Botten är sannolikt nådd.

På lång sikt är detta dåligt för miljön, eftersom solpaneler i kisel som transporteras över halva världen inte är lika miljövänliga som lokalt producerade solceller med grön energi.

För den europeiska solcellsindustrin är den asiatiska prisdumpningen en katastrof. I USA byggs mycket produktionskapacitet, skyddad av tullar. Men bristen på europeiska tullar innebär att EU i princip håller på att avveckla sin egen solcellsproduktion. Indien meddelade nyligen att de förbjuder import av kinesiska solpaneler för att skydda sin egen industri. Det är ett viktigt ekonomiskt och geopolitiskt beslut. EU gör… ingenting.

En ljus framtid för batterilagring

Mer förnybar energi i elsystemet ger en otroligt ljus framtid för små, medelstora och stora batterilagringslösningar. Marknaden växer i rekordfart och statliga subventioner driver på utvecklingen. Fördelarna är många: ett mer stabilt elsystem, bättre beredskap vid strömavbrott och minskade kostnader för både individ och samhälle. Trenden är tydlig; lokal och central lagring av energi ökar.

Kapacitetstariffer förändrar konsumentbeteenden

Kostnaden för elnätet kommer att styras av momentan effekt och inte av förbrukad energi. Kapacitetstariffer införs på allt fler marknader, vilket kommer att förändra konsumentbeteenden. När kostnaden för el styrs av t.ex. hur mycket effekt du tar ut från nätet, snarare än av enbart förbrukade kWh, kommer systemet gynna användning av el nattetid då hushåll och industrier förbrukar mindre. Det kommer också, naturligtvis, gynna hushåll och företag som producerar sin egen el och därmed behöver köpa mindre från nätet.

Detta är i grunden positivt, då jag hellre ser kapacitetstariffer än den märkliga rörliga avgiften per kWh. Kablar slits inte av att elektricitet passerar genom dem, så en rörlig avgift är mycket mindre lämplig och logisk än en kapacitetstariff. Den "fasta" elavgiften bör endast bestå av kapacitetstariffer.

Boom för solenergi på tak

Ett elnät med mycket intermittent elproduktion (vind, sol) kommer att gynna solcellsinstallationer på tak snarare än stora solparker. Elproduktion “bakom elmätaren” på ditt eget tak är mycket mer lönsamt än att mata in el i det allmänna nätet från en solfarm. På en fabrikstak minskar elförbrukningen i fabriken och gör nätet mer stabilt. Detta, tillsammans med EU:s nya direktiv att nya byggnader i offentliga miljöer och därefter alla nya byggnader måste utrustas med solceller, skapar perfekta förutsättningar för en solcellsboom på tak som kommer att öka andelen solpaneler på tak i förhållande till stora solparker över hela EU.

Detta är också ett område där specialiserade europeiska solcellstillverkare kan konkurrera med kinesiska producenter av kiselbaserade solpaneler. De senare är billiga och ganska enkla produkter. Men de (och deras ställningar) är tunga, för tunga för de flesta tak. Så europeiska tillverkare av mer avancerade produkter, som tunnfilmssolceller som är lämpliga för tak och kanske till och med fordon och olika enheter, kan hitta en stor och lönsam nisch här.

Skrivet av Sven Lindström, vice VD, Midsummer