Det finns ingen grund för farhågor om att solenergi skulle kunna orsaka elavbrott i Europa. Enligt den tyska branschorganisationen för solenergi, Bundesverband Solarwirtschaft (BSW), anpassar sig växelriktare flexibelt till påfrestningar i elnätet. Organisationen framhåller att regelverk och tekniska föreskrifter ser till att elnätet förblir stabilt, även vid stora variationer i solenergitillförsel och efterfrågan.
BSW menar att risken för att solenergi skulle leda till överbelastning av elnätet, svårigheter i balansen mellan produktion och förbrukning eller i värsta fall ett elavbrott, är mycket liten. Denna bedömning delas av flera forskare inom området, men frågan är omstridd bland andra experter.
Solenergi och stabilitet i elnätet
Flera medier har nyligen rapporterat om en eventuell risk för elavbrott under vår- och sommarmånader. Anledningen skulle vara att en hög solenergitillgång kombineras med en låg elförbrukning under helgdagar. Men enligt BSW har politiska beslutsfattare och elbranschen redan vidtagit nödvändiga åtgärder för att förebygga problem. Det nyligen antagna lagförslaget om hantering av solenergitoppar är en del av dessa åtgärder.
– Regler och standarder på både EU-nivå och nationell nivå garanterar att elnätet förblir stabilt, även vid extrema scenarier, säger BSW.
Solcellsanläggningar anpassar sig efter nätbelastningen
Det har påståtts att elnätet riskerar kraftiga frekvensavvikelser om frekvensen överstiger 50,2 hertz, vilket skulle kunna leda till massavstängningar av solcellsanläggningar. Detta stämmer inte, enligt BSW:s vd Carsten Körnig.
– Solcellsanläggningar i Tyskland har sedan 2012 varit utrustade med styrfunktioner som gör att växelriktarna gradvis minskar sin effekt när nätfrekvensen stiger. Ju högre frekvens, desto mer reduceras inmatningen i elnätet, förklarar han.
Bernd Engel, expert på nätintegration vid Tekniska universitetet i Braunschweig, instämmer:
– Solcellsanläggningar stänger inte längre av sig vid frekvensökningar. De anpassar sig stegvis och bidrar därmed till att stabilisera elnätet.
Inget "rebound-effekt" vid uppstart
Ett annat påstått problem är att solcellsanläggningar skulle orsaka instabilitet när de startas upp igen efter en avstängning, det vill säga en så kallad "rebound-effekt". Även detta avfärdas av experter.
Om en växelriktare tillfälligt stängs av måste elnätet vara stabilt i minst en minut innan den får startas igen. Därefter ökar effekten gradvis med tio procent per minut för att undvika plötsliga svängningar i frekvensen.
Batterilager, från små hushållsinstallationer till storskaliga energilager, har också en stabiliserande roll i elnätet. Sedan 2019 måste alla nya batterilager vara försedda med funktioner för att hjälpa till att balansera elnätet vid både över- och underfrekvenser.
Källa: Solar News