Bygget av det som kallas Northvolt Labs är i gång. I anläggningen, som förväntas sysselsätta 300-400 personer, ska Northvolt utveckla och testa litiumjonbatteriteknik, skriver företaget i ett pressmeddelande.
När byggnaden står klar 2019 kommer Northvolt att använda forskningsanläggningen för att utveckla, testa och industrialisera litiumjonbatterier före storskalig produktion.
– När den gamla tekniken fasas ut och blir omkörd av elektrifieringen de närmaste åren kommer batterier att bli den avgörande faktorn. Med ökad teknologisk differentiering och betydande tillväxt av FoU-insatser från sofistikerade kunder, särskilt inom transportbranschen, är vår strategi med Northvolt Labs att erbjuda en möjlighet att utveckla sin egen design, sedan testa, industrialisera och kvalificera den innan den tas till storskalig produktion, säger Peter Carlsson, grundare och koncernchef, Northvolt i ett pressmeddelande.
Med stöd från EIB och InnovFin, Energimyndigheten och industripartners är byggandet av Northvolt Labs ett viktigt steg mot lanseringen av Northvolts stora batterilcellefabrik. Anläggningen representerar också det första steget mot skapandet av en europeisk värdekedja för storskalig tillverkning av batterier.
Och som Peter Carlsson säger så går man nu från papper till handling. Saker och ting börjar bli en verklighet.
– Northvolt går nu in i nästa fas, går från planering till fysisk fas. Med ett antal viktiga partners och kunder ombord och med stora framsteg inom cell-, produkt- och processutveckling är vi nu redo att ta nästa steg, säger Peter Carlsson.
Forskningsanläggningen byggs som sagt i Västerås, och volymfabriken – Northvolt 1 – i Skellefteå. Vid Northvolt Labs kommer Northvolt att kunna validera produkt- och processutveckling, från aktivt material för färdig cell, för flera formfaktorer. Enligt pressmeddelandet handlar det om en 19’000 kvadratmeter stor anläggning som kommer att sysselsätta mellan 300 – 400 anställda.