Nya regler för installation av hembatterier från 1 juli 2025

Svensk Solenergi, som har varit remissinstans i arbetet med de nya reglerna, har lanserat en uppdaterad riktlinje för installation av batterilagringssystem (BESS). Pressbild: SolEl Grossisten
Svensk Solenergi, som har varit remissinstans i arbetet med de nya reglerna, har lanserat en uppdaterad riktlinje för installation av batterilagringssystem (BESS). Pressbild: SolEl Grossisten

Den 1 juli 2025 börjar nya regler gälla för installation av stationära batterilager, enligt Boverket. Reglerna innebär skärpta krav, särskilt ur säkerhetssynpunkt, vilket gör det viktigt för elektriker att uppdatera sina kunskaper inför installation av hembatterier.

Svensk Solenergi, som deltagit som remissinstans i framtagandet av reglerna, har samtidigt lanserat uppdaterade riktlinjer för installation av batterilagringssystem (BESS). Riktlinjerna syftar till att ge elektriker tydliga instruktioner kring säker installation, korrekt placering och hur riskbedömningar bör genomföras.

Vad förändras?

En av de största nyheterna är att batterilager med en kapacitet över 20 kWh måste installeras i en separat brandcell. Detta utrymme ska ha brandgasventilation för att minska risken vid brand. Batterier bör placeras i markplan, mot yttervägg, och skyddas från både mekaniska skador och väderpåverkan. Installation i utrymmen där människor vistas under längre tid – exempelvis sovrum eller vardagsrum – ska undvikas.

För att ytterligare öka säkerheten och möjliggöra enkel frånkoppling av spänning rekommenderas att växelriktare monteras i direkt anslutning till batterilagret.

Fokus på brandsäkerhet och riskhantering

Förbättrad brandsäkerhet är en central del av de nya reglerna. Batterirummet ska vara ventilerat och ha direkt tillgång till det fria, exempelvis genom dörr eller fönster. Det är också rekommenderat att installera brandvarnare i rummet och tydligt märka upp området med varningsskyltar för elektrisk fara och laddningsrisk.

Varje installation ska föregås av en noggrann riskbedömning, baserad på Svensk Solenergis riktlinjer.

Viktigt för framtiden

De nya föreskrifterna från Boverket påverkar både hur batterilager installeras och var de får placeras. Alla som arbetar med energilagringssystem – särskilt elektriker – behöver ta del av förändringarna för att säkerställa att framtida installationer uppfyller både säkerhets- och funktionskrav.