Som en del av sin energisatsning investerar den statliga utvecklingsfinansiären Swedfund 128 miljoner kronor i fonden Climate Investor One. Fonden utvecklar, bygger och driftsätter projekt inom förnybar energi i utvecklingsländer.
-Tillgång till energi är en förutsättning för fattigdomsbekämpning och därför är investeringar i energisektorn ett av Swedfunds prioriterade områden, säger Swedfunds vd Maria Håkansson. Climate Investor One är ett intressant exempel på hur finansiering från privata investerare kan gå till utvecklingsländer vilket är nödvändigt om vi ska nå FN:s globala hållbarhetsmål.
Brist på pålitlig och hållbar energi är en av de största utmaningarna för utvecklingsländer. Det hindrar ekonomisk utveckling och drabbar de svagaste grupperna i samhället hårdast. Individer och företag tvingas att istället producera alternativ el, som i många fall framställs med dieseldrivna generatorer eller vedeldning vilket är både dyrt och miljöfarligt.
Fortfarande lever närmare en miljard människor utan tillgång till el. Tillgången till kostnadseffektiv, pålitlig och hållbar energi är ett av FN:s globala mål för hållbar utveckling. Ofta är de tekniska förutsättningarna för energiförsörjning via förnybara källor mycket goda i utvecklingsländer, men många energiprojekt strandar på grund av brist på kunskap och finansiering.
Climate Investor One investerar i förnybar energi från sol-, vind-, och vattenkraft i utvecklingsländer. Fonden har som mål att öka kapaciteten av förnybar energi med mer än 1000 MWoch bidra till skapandet av över 10 000 arbetstillfällen. Fonden räknar med att bidra till att sju miljoner människor får tillgång till kostnadseffektiv förnybar el. Årligen räknar Climate Investor One kunna minska koldioxidutsläppen med runt 1,8 miljoner ton, vilket motsvarar utsläppen från runt 350 000 personbilar.
I fonden ingår även bl a den holländska utvecklingsfinansiären FMO samt skandinaviska och holländska institutionella investerare.