Gnosjö Automatsvarvning investerar i solceller

Gnosjö Automatsvarvning och taket där solcellspanelerna ska installeras. Bild: Gnosjö Automatsvarvning.

Idag är all el som Gnosjö Automatsvarvning förbrukar kommer från sol-, vind- och vattenkraft. För 1,5 år sedan installerade man 102 solcellspaneler på taket och till våren kommer man att fylla ytterligare 2 000 kvadratmeter. 

Linda Fransson, vd på Gnosjö Automatsvarvning, är glad över att kunna nå ännu en milstolpe i företagets hållbarhetsarbete. 

– Med 2 000 kvm solcellspaneler som årligen producerar 300 000 kWh el täcker vi en tredjedel av vårt effektbehov vilket motsvarar cirka 10 procent av vårt årsbehov, säger Linda. 

Fördelarna med solceller är många. De kanske mest självklara är att det är närproducerat och att energin är ren ur en miljösynpunkt. Men här finns även pengar att tjäna. Enligt företagets grundare, och Lindas far Olle Fransson, är detta en mycket smartare investering än att sätta pengarna på ett sparkonto.

– Det här är så pass lönsamt att vi hade byggt det även utan det statliga bidraget. Vi har en pay off-kalkyl på 10 år, baserat på dagens elpris, och livslängden är beräknad på cirka 30 år vilket ger en väldigt bra ekonomisk avkastning, berättar Olle. 

En investering han tror kan vara lönsam för fler tillverkningsindustrier. Men för att se det lönsamma måste man tänka långsiktigt, något han tror många fortfarande har svårt för.

– En solcellsinstallation på 10–15 000 kr per kW kan låta som en orimlig investering. Men en fläkt med en effekt på 1 kW som står och snurrar året runt kostar cirka 9 000 kr om året. Det betyder att den investeringen är betald på drygt ett år, säger Olle. 

Företaget jobbar även aktivt med att sänka sitt energibehov vilket är en utmaning i en tillverkningsindustri där den största energiboven är maskinerna. På Gnosjö Automatsvarvning är hälften av maskinparken hydraldriven och nästa investering blir därför frekvensstyrda hydralaggregat. 

– Det som sparar mest energi är naturligtvis att stänga av maskinerna, men eftersom vi delvis kör obemannat är många igång även när vi inte är här. Med en frekvensomvandlare kan vi sänka elförbrukningen från 4kW per maskin till närmre 0.4kW. Det kommer att göra stor skillnad på sikt, avslutar Linda.