Vad kännetecknar ett tak som är bra för solceller?

Det vänstra taket visar hur avluftning och ventilation ofta kan begränsa och fördyrar en solcellsinstallation. Till höger har avluftning och ventilation förlagts till fasad och norra delen av taket vilket ger helt andra möjligheter att installera solceller kostnadseffektivt. Illustration: Solkompaniet
Jon Malmsten, seniorkonsult Solkompaniet. Foto: Solkompaniet

Det kraftiga och snabba prisfallet på solcellssystem gör att fler och fler fastighetsägare investerar storskaligt i solceller, dels för att investeringen numera går att räkna hem och dels för att det ofta är det billigaste sättet att sänka en byggnads behov av tillförd energi. Värdet på en byggnad med bra energiprestanda är ofta högre än motsvarande med låg, vilket också är en faktor som i allt större utsträckning driver solcellsmarknaden. För att kunna bygga kostnadseffektivt krävs dock lämpliga tak och vi på Solkompaniet får ofta frågan vad som kännetecknar ett tak som är bra för solceller.

Text: Jon Malmsten, seniorkonsult Solkompaniet

 

Ur ett rent produktionsperspektiv är sydvända tak som lutar drygt 40 grader bäst på våra breddgrader, men sådana tak kan vara dyra och komplicerade att bygga på och ofta begränsade i storlek. De system som producerar den billigaste elen hittar vi istället på låglutande eller platta tak med stora oskuggade ytor, då sådana tak ofta innebär enkla och billiga installationer.

Takets riktning är av viss betydelse, men ett tak som vetter rakt mot väst eller öst kan mycket väl producera billigare el än ett sydligt tak – produktionen för ett låglutande västligt tak är bara några procent lägre än för motsvarande sydliga tak. På platta tak där man fritt kan välja riktning på solcellspanelerna, lutas panelerna ofta upp växelvis mot öst och väst istället för rakt mot syd; en sådan installation gör att det får plats fler solcellspaneler och ger en jämnare produktion över dagen.

Det som ofta kraftigt begränsar möjligheten att göra kostnadseffektiva solcellsinstallationer är skuggande objekt som är utspridda över den tilltänkta takytan. Traditionellt har det inte funnits någon intressekonflikt för de olika tekniska installationerna som finns på taken, utan ventilationstrummor och avluftning har placerats där det varit enklast eller där det av andra skäl hamnat. Vi gör ofta utredningar åt fastighetsbolag för att identifierar byggnader lämpliga för solceller och tyvärr är det många tak som faller bort helt eller delvis på grund av skuggande objekt. Även helt nya byggnader med stora platta tak, som borde vara idealiska för solceller, kan vara obrukbara till följd av placering av ventilation och fläktrum.

Med tanke på en byggnads långa livslängd är det olyckligt att bygga bort möjligheten för framtida solcellsinstallationer; både ur ett miljöperspektiv - med de stora klimatutmaningar vi har - men också ur byggnadens lönsamhetsperspektiv, där framtida ökade energipriser och krav på energiprestanda talar för solceller. Vi rekommenderar därför att man alltid tar med solceller tidigt i planeringen av om- och nybyggnadsprojekt för att säkerställa att man inte slarvar bort en byggnads solcellspotential i onödan. Att tidigt planera för solceller innebär också att det ofta går att bygga både billigare och snyggare och bättre integrera solcellerna i byggnaden. 

Följande är viktiga aspekter som kännetecknar tak lämpligt för solceller:

  • Fläktrum, ventilationstrummor och avluftning är förlagd till norra delarna av taket eller till fasad och ej utspridda.
  • Taket är platt eller låglutande (gärna under 30 grader)
  • Eventuella snörasskydd är placerade så nära takfoten som möjligt
  • Taket är inte omgivet av andra betydligt högre byggnader eller av träd som skuggar.

Ytterligare råd och riktlinjer hittar ni i följande länk som vi utarbetat tillsammans med Locum och Belok: www.belok.se/handbok-solceller-pa-tak/