Brittiska forskare har gjort en viktig upptäckt som skulle kunna förbättra prestandan hos material som används i bland annat pekskärmar.
Eftersom det både leder elektricitet och släpper igenom ljus är tenndopad indiumoxid det material som främst används i den beläggning som används på till exempel pekskärmar, solceller och lysdioder.
Brittiska forskare, från bland annat University of Liverpool, har nu på experimentell och teoretisk väg förklarat hur man genom att ersätta tenn med övergångsmetallen molybden kan skapa ett material, kallat molybdendopad indiumoxid, som har dubbelt så stor ledningsförmåga som tenndopad indiumoxid. Den överlägsna ledningsförmågan gör att molybdendopad indiumoxid kan ge bättre prestanda än tenndopad indiumoxid med bara halva tjockleken och halva mängden av det sällsynta grundämnet indium.
- Detta är en spännande ny utveckling inom området för transparenta ledare, säger Jack Swallow från University of Liverpool.
Nästa steg för forskarna är att tillämpa sin nya förståelse för att hitta alternativa dopämnen för att förbättra andra transparenta ledare. Detta inkluderar bland annat tenndioxid, som bara innehåller rikligt förekommande ämnen och därför är tillräckligt billigt för att användas på stora ytor.
- Vårt forskningsresultat utgör ett genombrott och öppnar vägen för industrin att minska sin användning av indium i skärmar och pekskärmar och för kommersiell utveckling av bättre och billigare transparenta ledare för tillämpningar inom förnybar energi, säger Tim Veal från University of Liverpool.