Företaget Solkompaniet meddelar att de satsat på den senaste kiselpaneltekniken med betydligt högre effekt per panel i sin solpark Östersunds Solpark, som är den tredje största i landet.
– Kiselpanelerna har genomgått ett teknikskifte de senaste åren. Det är det största språnget på länge. Östersund Solpark är byggd med den absolut senaste tekniken och med en betydligt högre effekt. 310 watt per panel jämfört med 280 watt med den gamla tekniken, säger Lars Hedström, grundare och vice vd på Solkompaniet som byggt Östersund Solpark.
Enligt Solkompaniet har tekniken med så kallade polykristallina paneler som har utvecklats snabbast och dominerat branschen, men idag har den utvecklingen bromsat in. Istället har monokristallina paneler börjat erövra världsmarknaden. Här är utvecklingspotentialen betydligt större, enligt Lars Hedström som därför övertygad om att än mer effektiva kiselpaneler kommer ut på marknaden framöver.
Lika övertygad är han om nyttan med solel även i norra Sverige.
– Det finns myter om att solpaneler inte är lönsamma på de här breddgraderna, på grund av det mörka vinterhalvåret. Faktum är att det bara skiljer 10 procent i solinstrålning mellan södra och norra Sverige. De mörka månaderna kompenseras också av fler ljusa timmar under sommarhalvåret, säger han.
I Östersunds solpark används 24 stora växelriktare med 110 kilowatts kapacitet som sitter utspridda över parken. En vanlig lösning är annars en enda central växelriktare, men då ökar sårbarheten och risken för driftavbrott, enligt Solkraft.