Att tänka på när du köper solceller

Bild: Piqsels

Idag är det många privatpersoner som har beslutat sig för att investera i en egen solcellsanläggning för att producera egen elektricitet. Att investera i en egen solcellsanläggning kan vara mycket lönsamt samtidigt som du också bidrar till en bättre miljö.

Eftersom priserna dessutom har sjunkit mycket under de senaste åren så kan näst intill alla ha råd att investera i en solcellsanläggning. Det går även att finna bra lån som kan finansiera investeringen i solceller som ändå kan ge en bra avkastning varje år.

Idag är det en ganska okomplicerad sak att investera i solceller eftersom det inte längre krävs något bygglov men också för att elbolag och myndigheter har väl inkörda rutiner för att hantera solcellsinstallationer. Nedan finner du några saker som du bör tänka på då du köper solceller.

Checklista inför din investering:

 Begär in offerter

När du har bestämt dig för att köpa solceller så bör du börja med att begära in offerter. Du ska alltid begära in flera offerter så att du har möjlighet att jämföra priser, leveranstider, villkor och lösningar så att du kan välja den bästa och mest prisvärda lösningen för dina solceller. Det finns flera tjänster som kan hjälpa dig med detta, exempelvis SolcellsOfferter.

Se över ROT-avdraget

Eftersom solcellsbidraget just nu inte går att ansöka om bör du se över dina möjligheter för att utnyttja ROT-avdraget på din installation. ROT-avdraget ger dig 30% avdrag på själva installationskostnaden, vilket i slutändan brukar resultera i en total kostnadsreducering på cirka 9% när du köper solceller inklusive montering.

Föranmälan till elbolaget

Du behöver också göra en föranmälan till ditt elbolag så att dessa kan förbereda installationen av en ny elmätare för din fastighet. Dessutom behöver du skriva ett nytt avtal som innebär att du kan sälja det överskott av elektricitet som din solcellsanläggning producerar.

 Installation av solceller

Därefter kan din solcellsleverantör komma ut och genomföra installationen av din solcellsanläggning. Tänk på att det är många som vill ha solceller idag så leveranstiderna kan variera mellan olika leverantörer. Om man vill få solcellerna installerade under våren, innan sommaren, bör man göra en beställning så tidigt som möjligt under året.

Installationen av solcellerna tar bara några dagar upp till en vecka, beroende på förutsättningarna. Arbetet avslutas med att en elektriker kopplar ihop alla elkablar och ansluter anläggningen till en växelriktare.

 Efteranmälan till elbolaget

När installationen av din solcellsanläggning är klar behöver du göra en efteranmälan till ditt elbolag så att de kan komma ut till fastigheten och byta ut din gamla elmätare till en ny elmätare. Det kan ta upp till 14 dagar innan elbolaget kan komma ut och byta mätare och därefter kan du direkt påbörja produktionen av din egen, gröna elektricitet.