Nya kronan kan bli Årets Bygge 2022

Det har byggts med sedumtak och solceller både i fasadmaterial och på tak och även borrhålslager som förser byggnaden med både värme och kyla. Fotograf: Gustav Kaiser

Solceller på både tak och fasad och kyla och värme från borrhålslager. Det är några av finesserna som Skanska Sverige byggt in i Vasakronans nya byggnad Nya Kronan i Sundbyberg - ett projekt som möjliggör för Skatteverkets huvudkontor att halvera storleken på sina lokaler. Nu nomineras projektet till Årets Bygge 2022. Det är de 18 bästa byggprojekten i Sverige, slutförda under 2021, som gör upp om titeln. 

Byggindustrin sammanfattar projektet så här i sin nomineringsartikel:

"Skatteverket har tidigare hållit till i Solna Strand i olika fastigheter på 70 000 kvadratmeter. Den nya byggnaden i Sundbyberg kommer samla alla medarbetare på en nästan halverad yta - 42 000 kvadratmeter.

Projektet certifieras i LEED platinum och finansieras med grön finansiering. Det har byggts med sedumtak och solceller både i fasadmaterial och på tak och även borrhålslager som förser byggnaden med både värme och kyla. Dessutom har en hel del återbrukat material använts i byggnaden".

Entreprenör: Skanska
Beställare: Vasakronan
Hyresgäst: Skatteverket
Arkitekt: Reflex/CF Möller
Projektkostnad: 1 miljard
Entreprenadform: Totalentreprenad i samverkan.

Årets Bygge arrangeras av Byggindustrin och Construction Summit – byggbranschens nya mötesplats. Vinnarna koras den 24 mars på Construction Summit, Posthuset i Stockholm. Prisutdelningen streamas genom byggindustrin.se.