Better Energy investerade miljardbelopp i den gröna omställningen 2022

Bild: Better Energy.

Better Energy har precis publicerat bolagets integrerade årsredovisning för 2022 där intäkterna ökade till 4,4 miljarder svenska kronor, pipelinen växte till 10 GW, tolv solparker kopplades till elnätet och antalet anställda nästan fördubblades till 264 personer. Samtidigt ökade företaget sina investeringar i Sverige, vilket framgår av ett pressmeddelande.

Under 2022 fortsatte Better Energy att expandera och mogna sin pipeline av projekt runt om i Sverige. De initierade flera miljötillstånds- och elnätsanslutningsprocesser och fortsatte bygga långsiktiga relationer med likasinnade organisationer.

”Vi har spenderat en betydande mängd resurser på att bygga ett team av begåvade och engagerade personer med relevant erfarenhet från elnätsbolag och länsstyrelser samt teknikkonsulter. Som ett resultat av våra ansträngningar är vi redo att börja bygga storskaliga solparker i Sverige så snart elnätsanslutningarna är på plats”, säger Andreas Brännström, VD Better Energy Sweden AB i pressmeddelandet.

Företaget har varit aktiva i Sverige sedan 2020 och den svenska organisationen har sedan dess mångdubblats i storlek. Företaget har sitt kontor i Malmö men verksamheten letar efter lämplig mark runt om hela landet.

 

Unik aktör på den svenska marknaden

Better Energy tar hand om hela värdekedjan från tidig dialog med markägare till energiproduktion till återställning av marken – hela tiden med fokus på lokal förankring och samspel med naturen. Detta gör företaget till en unik aktör i den svenska solenergibranschen menar Andreas Brännström.

”Tack vare vårt kunskapsutbyte och erfarenhet från våra andra marknader kan vi verkligen sätta ribban högt och överträffa förväntningar här i Sverige. Det blir tydligt att vi är en framstående aktör som håller fast vid vårt syfte och betonar vikten av att göra saker på rätt sätt i granndialoger, öka den biologiska mångfalden och helt enkelt vara en god granne. ”

 

Gröna energiparker med lokal förankring

Den planerade solparken vid Viuf och Håstrup i Danmark är ett resultat av ett lyckat samarbete mellan de två kommunerna och energibolaget. Parken blir unik i sitt slag och är ett bra exempel på hur gröna energiparker kan anläggas utan statligt stöd och i nära samverkan med närområdet. Kommunstyrelsens ordförande Knud Erik Langhoff hoppas att processen kan tjäna som inspiration för andra kommuner:

 

”Vi har bevisat att det går att planera byggandet av gröna energiparker med hänsyn till lokala önskemål. Solparker kan anläggas ovanpå vattenskyddsområden, öka den biologiska mångfalden eller byggas på lågt liggande områden som lätt översvämmas. Solparken är ett bra exempel på hur gröna energiparker kan öppna upp landskapet med mer än 129 hektar för naturrestaurering, återställande av vattendrag och biologisk mångfald."

Bolaget jobbar nu för att liknande projekt ska kunna bli verklighet även i Sverige.

Under 2023 räknar man med att öka aktiviteterna i Sverige, Danmark, Polen och Finland för att addera till en redan stark pipeline med projekt.