Viktigt att tänka till och vara noga med detaljerna vid installation av solceller

Antalet solcellsinstallatörer har ökat i takt med att solcellsmarknaden har växt men det gäller att välja installatör med stor omsorg.

Solcellsmarknaden har växt i snabb takt på senare år, vilket även innebär att antalet installations-aktörer har ökat. För att säkerställa solcellsanläggningens långsiktiga driftsäkerhet och livslängd är det avgörande med en korrekt installation, oavsett om det gäller en solcellsanläggning på ett villatak eller en storskalig anläggning på en kommersiell fastighet.

Av: Annika Wihlborg  |  Foto: Adapteo | Telge Fastigheter | Anticimex

Installation av solceller är elinstallationsarbete som ska utföras av  registrerade elinstallations­företag. Som köpare är du skyldig att  kontrollera att det företag du anlitar för elinstallationen får utföra arbetet. Kolla att elinstallationsföretaget finns med i Elsäkerhetsverkets företagsregister, har behöriga elinstallatörer och tillämpar ett egenkontrollprogram. Det är ett ledningssystem som beskriver vilken typ av elinstallationsarbe­ten företaget utför, vem som utför dessa arbeten och hur de utförs. 

bild
En korrekt och fackmannamässigt utför installation är lika avgörande som att välja solceller av hög kvalitet.

VÄLJ INFÄSTNINGSSYSTEM FÖR VÅRT NORDISKA KLIMAT
Anlita ett installationsföretag med gedigen er­farenhet av just solcells installationer och glöm inte att ta referenser. En faktor som bidrar till en korrekt solcellsinstallation är rätt typ av in­fästningssystem. Fråga gärna vilken typ av in­fästningssystem installatören använder. För att säkerställa en lång livslängd bör man välja ett infästningssystem som har anpassats för nord­iska väderförhållanden med vind, kyla och snö.

bild
Att välja infästningssystem av god kvalitet som är anpassade till det nordiska klimatet är en framgångsfaktor för en långsiktigt hållbar solcellsinstallation.

Somliga installatörer använder sig av kalkyl­program där man matar in faktorer som mått, typ av tak och geografisk placering och därefter får fram information om vilken typ av solcellsin­fästning som bör användas i just det här projektet och hur den ska monteras. Det är inte ovanligt att installation av en solcellsanläggning föregås av en takomläggning. Se till att takentreprenö­ren och solcellsinstallatören har en dialog och  samordnar sina projekt för att undvika kostsam­ma misstag eller dubbelarbete. ■