Storbritannien satsar stort på solenergi

BedZED eco-stadsdel i England. Foto: Wikipedia Common, kredit:Tom Chance

Storbritanniens finansminister lovar, trots landet regniga rykte, att snabba upp investeringar i elnätet, påskynda planeringsbeslut och förlänga skattelättnader, något som välkomnas av Solar Energy UK.

Ett av de åtgärder som presenterades i dagens höstuttalande var att fullständig avskrivning ("full expensing") ska göras permanent. Detta bör stimulera företagsinvesteringar i solenergi och batterilagringssystem (BESS).

Fullständig avskrivning, som ersatte det tidigare "superavdraget", låter företag dra av kostnaden för viss utrustning från sina vinster innan bolagsskatt betalas. Enskilda företag kan fortfarande dra av upp till 1 miljon pund under den årliga investeringsgränsen, vilket också bör omfatta solenergi och batterier.

Snabbare planeringsbeslut

Solar Energy UK stöder även planer på att låta utvecklare betala lokala myndigheter för snabbare planeringsbeslut, genom större användning av avtal om planeringsprestanda, "eller pengarna tillbaka", som finansministern sa.

Finansministern erkände också att det "tar för lång tid för rena energiföretag att få tillgång till elnätet" och meddelade regeringens svar på Winser-översynen av Storbritanniens elnät. Han sade att de åtgärder som presenterades nyss skulle korta väntetiderna och säkra miljarder pund i ytterligare investeringar.

Winser sa att genomförandet av dess föreslagna åtgärder för att öka nätets kapacitet skulle minska energiräkningarna genom att säkra mer prisvärd förnybar energi. Detta tillkännagivande är välkommet, eftersom nuvarande väntetider för vissa solenergigårdar och kommersiella takprojekt kan sträcka sig in på 2030-talet, vilket gör dem ogenomförbara.

 

- Jag är mycket glad att höra att regeringen i stort sett har accepterat Nick Winser's rekommendationer. Inte bara kommer denna plan att stimulera investeringar i solenergi, men borttagandet av nätbyggnadsförseningar bör också minska effekten på konsumenternas räkningar, sade Chris Hewett, VD för Solar Energy UK.

- Som helhet utgör dagens tillkännagivanden en riktig injektion för solenergin och förnybar energi i allmänhet," tillade han.

Elgeneratorlagens reform

Industrin välkomnar vad som verkar vara en återgång av Electricity Generator Levy (EGL) – såvitt det gäller förnybar energiproduktion. EGL tillkännagavs i fjolårets höstuttalande och infördes i januari i år som "en skatt på elproducenters extraordinära intäkter".

Regeringen har meddelat ett undantag från EGL för nya förnybara energiprojekt, eller utbyggnader av befintliga projekt, "där det väsentliga beslutet att gå vidare fattas den 22 november 2023 eller senare". Den tekniska noten som utfärdades idag kommer att följas av formella riktlinjer från HM Revenue & Customs.

Retroaktivt undantag

- Vi ser fram emot att engagera oss med regeringen om detaljerna, inklusive möjligheten till ett retroaktivt undantag för att täcka hela 2023.

Regeringen har också uppdaterat National Policy Statement for Renewable Energy Infrastructure (EN-3), som ger vägledning för planansökningar för solenergigårdar med en kapacitet på 50 megawatt eller mer. Dessa anses vara nationellt betydande infrastrukturprojekt (NSIP) och är därför föremål för regeringens godkännande snarare än lokalt godkännande.

I erkännande av det "brådskande behovet" av förnybar energi och ny infrastruktur för att uppnå Storbritanniens energimål, "tillsammans med de nationella säkerhets-, ekonomiska, kommersiella och nettonoll-fördelarna" som följer, utser dokumentet solenergigårdar och nya kraftledningar som kritisk nationell prioritet (CNP) infrastruktur.

Planbalans

Detta innebär att dessa fördelar "i allmänhet kommer att väga tyngre än andra kvarvarande effekter" i planbalansen, vilket bör göra det lättare att få planeringstillstånd. Förlängning av livslängden och ombyggnad av NSIPs utpekas också som CNPs av EN-3.

Jeremy Hunts tal nämnde fredagens tillkännagivande av en fond på 960 miljoner pund för att stödja ren energitillverkning, inklusive utrustning för det mycket behövda förstärkningen av elnäten. 'Green Industries Growth Accelerator' är en del av en bredare pott på 4,5 miljarder pund för strategiska tillverkningssektorer.

Allokerade pengar

Finansministern sade att finansieringen skulle tillåta Storbritannien att förbli konkurrenskraftig inom sådana snabbt växande gröna industrier. Emellertid har pengarna allokerats från förväntade kapitalbudgetar från nästa utgiftsgranskningsperiod, så det är inte nya pengar. De skulle också vara tillgängliga först från 2025 – efter nästa val – och fördelas över fem år.

- Medan ett tillskott av offentliga medel till grön tillverkning är välkommet, behöver Storbritannien ett brådskande svar på USA:s CHIPS och IRA-finansiering, för att inte tala om NextGenEU-programmet, för att säkra de ekonomiska fördelarna med avkolning. Att vänta mer än ett år på pengar som redan hade avsatts är helt enkelt inte tillräckligt bra, sade Hewett.

Batterilagringssystem (BESS)

Finansministern har oväntat missat åtminstone ett öppet mål för att stödja avkolning och ekonomin: att ta bort den anomala tillämpningen av moms på eftermonterade inhemska batterilagringssystem (BESS).

Solpaneler, värmepumpar, isolering, dragtätning och viss annan energibesparande utrustning för hemmabruk har varit momsbefriade sedan vårens uttalande förra året. Detta gäller också för BESS, men endast när det monteras som en del av en ny solinstallation.

Regeln har därmed lämnat mer än en miljon hem med befintliga solinstallationer oförmögna att dra nytta av 20 procents skatterabatten. Detta har skadat tillväxten av bostadslagring, som både maximerar besparingarna från solenergi och underlättar införandet av billigare smarta energitariffer för nätbalansering.

Inkonsekvent regel

Utelämnandet är märkligt med tanke på att finansdepartementet öppnade en konsultation för att ta bort den inkonsekventa regeln i mars, efter lobbying från Solar Energy UK och parlamentariker. I debatten om Energy Prices Act 2022 förra året sade Lord Foster of Bath från Liberal Democrats:

- Med mer effektiva och billigare batterier tillgängliga nu, är det meningsfullt för dem med äldre system att lägga till ett batteri. Den solenergi som deras paneler genererar kan användas mycket effektivare till förmån för husägaren och landet som helhet. Men momssatsen på 20 procent kommer sannolikt att avskräcka många.

Solar Energy UK kommer att engagera sig med finansdepartementet igen för att se till att rabatten utökas i det kommande vårens uttalande.

Källa: Solar Energy UK, Brittska regeringen