Rekordår för solenergi i Tyskland

I Tyskland finns nu cirka 3,7 miljoner solenergisystem installerade. De producerade ungefär 62 miljarder kilowattimmar el under 2023, vilket täckte cirka 12 procent av Tysklands elbehov. Foto: Creativ Commons Lic. Kredit: schropferoval

I Tyskland har det under det gångna året byggts fler nya solenergianläggningar för att producera el och värme än någonsin tidigare. Enligt Bundesverband Solarwirtschaft (BSW) i Berlin har över en miljon nya anläggningar installerats.

Många av dessa nya anläggningar är så kallade balkonkraftverk. Under 2023 installerades ungefär 270 000 nya solpaneler som man kan koppla in i ett vanligt eluttag. Det är fyra gånger fler än året innan.

När det gäller att producera el från solen, rapporterar Bundesnetzagentur att system med en toppkapacitet på cirka 14 gigawatt har tagits i bruk på tak och i öppna fält. Detta är 85 procent mer än föregående år.

Mest på öppna fält

Hälften av den solenergikapacitet som installerades 2023 var för hemmabruk. Ungefär 31 procent var på solpaneler i öppna fält och 18 procent på tak till företagsbyggnader. Men de små solpanelerna för balkonger stod bara för mindre än två procent av den totala kapaciteten, enligt Carsten Körnig, verkställande direktör på BSW.

BSW förutspår att efterfrågan på solenergi kommer att fortsätta vara hög. Detta beror på stigande elpriser och attraktiva bidrag. De räknar med en fortsatt ökning av solenergi under 2024.

Växande marknad

Mer än 1,5 miljoner fastighetsägare planerar att installera solenergianläggningar på sina tak. En undersökning visar att 69 procent av husägarna med lämpliga tak kan tänka sig att installera solpaneler, och 16 procent planerar att göra det inom de kommande 12 månaderna.

BSW förväntar sig att liknande antal solpaneler som 2023 kommer att installeras på privata hus under 2024. Förra året installerades solpaneler med en total toppkapacitet på sju gigawatt på privata hus. För solpaneler på företagsbyggnader och i öppna fält förutspår BSW att marknaden kommer att växa.

Källa: Bundesverband Solarwirtschaft (BSW)