En ögonblicksbild: I dag kostar en kilowattimme el i norra Sverige 13 öre. Längst i söder 47 öre. Stundtals har elen varit uppemot tio gånger dyrare i södra Sverige jämfört med priset längst upp i norr.
Så har det sett ut större delen av sommaren och om den skillnaden skulle vara bestående handlar det för en villaägare i Skåne, som förbrukar 20 000 kwh årligen, om 6 000 kronor dyrare elräkning än husägaren i Luleå. Men det förutsatt att dagens skillnad består över hela året, enligt Christian Holtz, elanalytiker på konsultföretaget Sweco. Och det är inte troligt, under hösten och vintern bedöms skillnaderna avta.
Dyrt högtryck
Den senaste veckan har emellertid skillnaderna tilltagit. Stilla och soligt högtrycksväder får vindturbinerna att stanna.
Blåser det inte, då blir det väldigt lite produktion i det (södra) området, säger Kaj Forsberg på Energimarknadsinspektionen.
När dessutom mycket av kärnkraften i södra Sverige för närvarande står stilla och vattenmagasinen i norr närmast svämmar över, parat med dålig kapacitet för eltransport mellan landsändarna, ja då blir skillnaderna stora. I takt med utfasade kärnkraftverk och rejält mer vindkraft, har svensk elproduktion blivit känsligare.
Men om de här skillnaderna är det nya normala? Nja, riktigt så dramatiskt ska det inte vara, säger Kaj Forsberg.
Lär bestå
Inför höst och vinter bedöms prisdifferenserna minska betydligt. Då går mycket av elproduktionen i söder i gång igen. Men Christian Holtz tror att situationen kommer tillbaka efter vintern igen och är något vi får leva med under lång tid, en utveckling som späs på när ytterligare en kärnkraftsreaktor i Ringhals stänger vid årsskiftet.
Ja, så är det, absolut, säger Holtz och pekar på att det tar lång tid att bygga ut överföringskapacitet mellan landsändarna.