Skatteverket gör ny tolkning av avdrag för energilagring

Nu omtolkar Skatteverket lagen om skattereduktion för energilager. Arkivbil

Många fastighetsägare som satsat på solenergi investerar också i batterilager för att jämna ut produktionen och för att kunna sälja el till nätet när priset är förmånligt. Men med Skatteverkets omtolkning av lagstiftningen blir batterier utan skattereduktion. Endast batterier som används till att lagra energi åt det enskilda hushållet får tillgång till avdraget.

– Skatteverket måste omgående ompröva sin tolkning och regeringen behöver se till så att energiomställningen inte äventyras av feltolkningen, säger Anna Werner, vd på branschföreningen Svensk Solenergi, i ett pressmeddelande.

Batterier som delvis används för att köpa och sälja energi till nätet, kapa effekttoppar eller leverera stödtjänster till elnätet blir utan skattereduktion, enligt Skatteverkets nya tolkning.

– Den plötsliga förändringen följer inte avsikten med lagstiftningen – att främja den gröna omställningen och stärka villaägarnas motståndskraft mot höga elpriser. Här behöver politikerna skapa tydlighet, säger Anna Werner.

Skatteverket gör helt tydligt en feltolkning av lagen. Lagstiftaren har inte velat begränsa vilka nyttor ett batteri ska kunna ge. De fördelar som batterilagring skapar är viktiga för att kunna utnyttja elnäten mer effektivt, menar Svensk Solenergi.