Tysk industri satsar på solenergi för att minska energikostnader

Bygget av Tysklands största solenergipark Weesow-Willmersdorf i kommunen Werneuchen nordväst om Berlin. Foto: BVMW

Industrin och kommersiella solinstallationer ökade med 81 procent i Tyskland under början av 2024. Energibesparingar och framtida prisstabilitet är nyckelincitament. Subventioner för stora taksolpaneler ökade med 107 procent jämfört med föregående år.

Efter kriget i Ukraina och det plötsliga avbrottet i Rysslands fossila bränsleexport till Tyskland har Berlin infört lagar för att påskynda utbyggnaden av solenergi. Detta är en del av planen att täcka åttio procent av landets energibehov med förnybar energi till 2030. Uppmuntrade av ett inmatningstariffsystem, som ger en garanterad pris till producenter av förnybar energi, och minskade solpanelkostnader, vänder sig tyska företag alltmer till solenergi för att undvika höga energikostnader.

Även om Tyskland har Europas största sol- och vindkraftskapacitet, har små och medelstora företag ännu inte gynnats av lägre elpriser på grund av höga nätavgifter och skatter. Genom att generera egen solenergi kan de undvika dessa avgifter och skatter. Företag stod för cirka 69 procent av Tysklands nationella elförbrukning 2023, enligt data från BDEW, en branschorganisation för el- och vattenförsörjning.

- Eftersom elpriserna i Tyskland inte visar tecken på att minska, inser företag i allt högre grad den ekonomiska fördelen med att installera solpaneler, sade Marie-Theres Husken, energiexpert på BVMW, en förening för små och medelstora företag.

Företagens solenergiövergång

Nyinstallerad solcellskapacitet på företagsbyggnader ökade med åttioen procent år över år under de första fyra månaderna, vilket överträffade den enprocentiga ökningen i bostadssektorn, enligt data från BSW Solar Power Association. En undersökning i maj av opinionsinstitutet YouGov visade att mer än hälften av tyska företag med lämpliga tak planerar att installera solenergisystem inom de närmaste tre åren. BVMW förutspår att nästan alla tillverkningsföretag i Tyskland kommer att använda solenergi till 2030.

Som svar på den ökande efterfrågan meddelade Tysklands största utvecklare av bostadssolenergi, Enpal, i april att de expanderar till den kommersiella sektorn.

- Efterfrågan var inte omedelbar... men tillväxten kommer att vara mycket hållbar, sade Melchior Schulze Brock, VD för solenergiföretaget Enviria.

Solcellskapacitet längs tyska vägar och järnvägar

En studie i april av Institutet för tillämpad ekologi i Freiburg visade att det finns potential att installera upp till 287 gigawatt solcellskapacitet längs tyska vägar, järnvägar, parkeringsplatser och industriområden. Detta är mer än tillräckligt för att möta Berlins mål om tvåhundrafemton gigawatt till 2030 och skulle avsevärt minska beroendet av jordbruksmark där tillstånd och planeringsgodkännanden kan ta upp till ett decennium.

Under flera månader försökte Philip Matthias övertyga sin far att installera solpaneler på företagets tak i Thüringen, östra Tyskland. Målet var att minska elkostnaderna och koldioxidutsläppen vid metallproduktfabriken. Efter initial skepsis mot den 2,3 miljoner euro dyra investeringen, räknade fadern på kostnaderna och beslutade sig för att nästan fördubbla projektets kapacitet. De valde att installera solpaneler som kunde driva cirka niohundra hushåll utöver fabriken.

Betalar av sig

- Solcellssystemen betalar av sig efter ungefär sju och ett halvt år. Tillverkaren ger en garanti på tjugo år. Det innebär att detta är en mycket lönsam investering, berättade Matthias för Reuters.

En global nedgång i solpanelpriser sedan förra året har fått företag att omfamna solenergi.

- Marknaden är överfylld med billiga men bra paneler från Kina. Det betyder att systemet vi bygger nu är cirka tjugo procent billigare än för ett år sedan, sade Matthias.

Ett tyskt lagpaket som godkändes i april, vilket underlättar regleringen och ökar subventionerna för stora taksystem samt en kommande skatteinvesteringsreform för fastighetsfonder som driver solpaneler, förväntas ytterligare driva efterfrågan. Statliga inmatningssubventioner för storskaliga takfotovoltaikprojekt, som infördes 2021 och väljs ut via anbud, har också bidragit till trenden.

Säljer genererad el

Det senaste anbudet för subventionerade projekt i februari såg en ökning med 107 procent i antalet erbjudanden jämfört med föregående år, enligt data från den federala nätverksbyrån.

En inmatningstariff på 9,3 eurocent per kilowattimme, högre än Trideltas elinköpspris, gör det för närvarande billigare för företaget att sälja framtida genererad el till nätet och köpa tillbaka den, sade Matthias.

Tysklands ekonomiministerium avböjde att kommentera företagens elhandelsstrategier.

- Det finns en hög korrelation mellan inmatningstarifferna och uppbyggnaden av solcellstakprojekt, sade Hugo Willink, verkställande direktör på Sunrock, ett företag som utvecklar solcellstak. Sunrock, som i maj fick en beställning från Mercedes Benz på att bygga ett solprojekt på tjugotre megawatt på biltillverkarens fabrikstak, ser Tyskland som sin kärnmarknad för det kommande året.

Källa: Reuter