Världens största vertikala solcellsanläggning på tak installerad i Norge

Solpanelerna täcker en yta på över 2 500 kvadratmeter på Ullevaal Stadions bitumentak. Foto: Över Easy Solar

Nyligen installerades en banbrytande solcellsanläggning på taket av Norges största fotbollsstadion, Ullevaal Stadion. Anläggningen, som består av 1 242 vertikalt monterade solpaneler, är nu den största i sitt slag i världen. Denna installation, levererad av den norska specialisten Over Easy Solar, är ett imponerande steg framåt inom solenergi.

De vertikalt monterade solpanelerna har visat sig vara mycket effektiva. Med 20–30 procent högre specifik avkastning jämfört med traditionella solpaneler på platta tak, erbjuder denna teknik stora fördelar. Över Easy Solars XM-2 Quattro-200S-paneler, som används i denna anläggning, har en bifacialitet på 95,7 procent och är dessutom lätta, vilket minskar belastningen på taket till mindre än 11 kg/m2.

Effektiv energiproduktion året runt

Panelerna på Ullevaal Stadion är orienterade 20 grader öster om söder, vilket optimerar energiproduktionen särskilt under vintermånaderna. Tack vare denna orientering och den vertikala installationen kan panelerna producera mer energi under tider då snötäcket annars skulle minska effektiviteten hos traditionella solpaneler. Med en kapacitet på 284,4 kilowatt och en årlig energiproduktion på 219 000 kilowattimmar, bidrar anläggningen betydligt till stadionens energibehov.

Snabb installation och stor yta

Installation av de 1 242 panelerna, som var och en har en kapacitet på 200 watt, slutfördes snabbt av Solenergi FUSen. Denna effektiva installation, som genomfördes på bara några dagar, visar på potentialen och genomförbarheten för liknande projekt på andra stora byggnader.

En hållbar framtid

Den vertikala solcellsanläggningen på Ullevaal Stadion är ett utmärkt exempel på hur innovativ teknik kan användas för att möta energibehov på ett hållbart sätt. Genom att dra nytta av de specifika fördelarna med vertikalt monterade paneler, inklusive högre energiproduktion och bättre prestanda under vintermånaderna, visar projektet vägen för framtida solenergilösningar.

Sammantaget markerar installationen på Ullevaal Stadion ett betydande steg framåt för förnybar energi i Norge och världen, och visar på potentialen för vertikala solpaneler att förändra hur vi tänker på solenergiinstallationer.

Källa: Easy Solar