Solkompaniet och Solgrid förverkligar hållbar solkraft i Mörghult

Solparken som Solkompaniet har uppfört på uppdrag av Solgrid och Encavis ligger utanför Västervik. Foto: Solgrid

Solkraftutvecklaren Solgrid och energiproducenten Encavis har valt Solkompaniet som EPC-entreprenör för deras solparksprojekt i Mörghult nära Västervik. Trots utmanande markförhållanden kunde solparken byggas på bara sex månader. Anläggningen, som nu tas i drift, förväntas producera cirka 15 GWh fossilfri el årligen.

Solparken i Mörghult kommer att ha en installerad kapacitet på 14 MW och är det andra solenergiprojektet som dessa parter genomför tillsammans.

"Vi är glada över förtroendet att bygga ännu en solpark för Solgrid och Encavis. Tillsammans visar vi att det är möjligt att bygga storskalig solkraft som är både lönsam och hållbar, och som bidrar till att öka andelen billig förnybar el i Sverige," säger Thomas Sparrmo, VD på Solkompaniet.

För att framgångsrikt bygga en solpark är det avgörande att förstå markens egenskaper och välja rätt lösningar. I Mörghult, där marken innehöll stora mängder stenblock, anpassade Solkompaniet både montagesystemet som håller solpanelerna och metoderna för att förankra dem i marken.

"Vi är stolta över att ha driftsatt vår andra park i Sverige och ser fram emot ett fortsatt gott samarbete med Solkompaniet, som levererat en solpark av hög kvalitet och hållbarhet," säger Eddie Bastiansen, VD för Solgrid.