Förbo satsar stort på solenergi - Nytt rekord på Tåbrovägen

Foto: Förbo

I Förbos bostadsområde på Tåbrovägen i Lindome har nu alla tak utrustats med solcellspaneler. Den nya installationen är planerad att producera 225 000 kWh per år, vilket motsvarar ungefär den årliga elförbrukningen för 15 eluppvärmda villor.

Förbos största solcellsanläggning har nu färdigställts och tagits i drift på Tåbrovägen i Lindome. Fastigheter som har bergvärmepumpar och hög elförbrukning, särskilt de som ligger i fördelaktiga väderstreck, är särskilt lämpade för solceller. Tåbrovägen är ett sådant område, och när det blev dags att renovera taken såg Förbo chansen att genomföra sin största solcellssatsning hittills.

– Vi är mycket glada över att kunna göra hållbara satsningar för framtiden på detta sätt, och det är extra roligt att vi kunnat genomföra en så stor anläggning som den på Tåbrovägen, säger projektledaren Oskar Fridell på Förbo.

Den el som produceras, cirka 225 000 kWh per år, kommer huvudsakligen att användas i fastighetens gemensamma utrymmen, som exempelvis tvättstugan. Överskottsel kommer att säljas vidare på elnätet, och eventuella vinster från detta kommer att återinvesteras i företaget, vilket gynnar alla hyresgäster. Förhoppningen är också att hyresgästerna ska känna stolthet över att bo i en fastighet med ett hållbart energisystem som bidrar till minskad miljöpåverkan.

Förbo är en del av Allmännyttans Klimatinitiativ, som fokuserar på att minska elanvändningen och öka andelen förnybar energi. Lokalt producerad solel är en viktig del av detta, och en omfattande utbyggnad pågår i hela landet. Förbo har lyckats minska sin elanvändning med 23 % sedan basåret 2007, då mätningarna startade.

Framöver är Förbos strategi att i samband med alla kommande takbyten och renoveringar utvärdera möjligheten att installera solcellspaneler. Detta har också blivit en självklar del i all nyproduktion.