Sveaskog satsar på storskalig solkraftsproduktion

Inom ramen för det långsiktiga partnerskapet kommer Alight att utveckla, bygga och samäga solparker på Sveaskogs mark. Foto: Alight

Sveaskog har inlett ett samarbete med solenergiföretaget Alight för att utveckla solenergiprojekt på totalt två gigawatt under fem år. De två första projekten består av en solpark på ca 150 hektar i Mellansverige och en solpark på 70 hektar i södra Sverige, i de elområden (SE3 och SE4) som har störst elunderskott och behov av utbyggnad av förnybar elproduktion.

– Sveaskogs uppdrag är att skapa värde ur skog och mark. Att investera i solkraft på vår mark är naturligt för oss som stor markägare och ett sätt att bidra till energiomställningen och framtidens behov av fossilfria energislag, säger Erik Brandsma, vd på Sveaskog, i ett pressmeddelande.

Inom ramen för det långsiktiga partnerskapet kommer Alight att utveckla, bygga och samäga solparker på Sveaskogs mark. Sveaskog kommer att medinvestera mellan 30 och 49 procent i solparkerna och bidra med initiativ för hållbar förvaltning under utvecklingsprocessen. Utvecklingen av de första två projekten har redan påbörjats.