Sveaskog inleder satsning på solkraft tillsammans med Alight och Svea Solar

Fotograf: Bengt Alm Erik Brandsma

Sveaskog tar ett kliv in på solkraftsmarknaden genom att ingå samarbetsavtal med Alight och Svea Solar för att producera storskalig solenergi på skogsmark. Totalt planeras en kapacitet på 2 gigawatt.

Genom avtalen med Alight och Svea Solar kommer Sveaskog att etablera solkraftverk på skogsmark i södra Sverige. Detta steg förstärker Sveaskogs satsning på förnybar energi, där de redan är aktiva inom vindkraft och biobränslen. Solkraftsatsningen är i linje med företagets strategi att bredda användningen av sitt markinnehav och utforska nya affärsmöjligheter.

"Som stor markägare är det naturligt för oss att investera i solkraft på vår mark. Detta bidrar till energiomställningen och skapar nya intäktsmöjligheter. Vi har funnit två pålitliga partners i Alight och Svea Solar för att genomföra detta," säger Erik Brandsma, vd för Sveaskog.

Avtalen innebär att Sveaskog tillhandahåller mark, medan Alight och Svea Solar utvecklar och bygger solkraftverken. Sveaskog kommer därefter att, tillsammans med sina partners, finansiera och äga anläggningarna.

Byggplaneringen inleds hösten 2024 och fokuserar på elområdena SE3 och SE4, som har de största elunderskotten i Sverige. Den totala planerade kapaciteten för solkraftverken är 2 gigawatt.

Om Sveaskog och deras energiverksamhet: Sveaskog är Sveriges största markägare med en kärnverksamhet inom skogsbruk. Företaget levererar timmer, massaved, flis, biobränsle, skogsplantor och skogliga tjänster, samt upplåter mark för jakt, turism och energiproduktion. Vindkraft dominerar idag energiproduktionen på Sveaskogs mark, där cirka 18 procent av Sveriges totala installerade vindkraftskapacitet finns.