Trots solenergi-rekord stiger elpriserna i Tyskland – kriget i Ukraina påverkar marknaden

Trots den positiva utvecklingen inom förnybar energi stiger elpriserna på europeiska marknader. På terminsbörsen EEX har priset för en megawattimme (MWh) för leverans 2025 flera gånger överstigit 100 euro. Foto: Wikipedia Common, Kredit: Enerix-knuth

Tyskland har satt ett nytt rekord för solenergi med en produktion på 10,1 terawattimmar (TWh) i juli, enligt uppgifter från det tyska näringsministeriet. Den totala produktionen av förnybar energi under månaden uppgick till 23,6 TWh, vilket bidrog till en ökning av produktionen av förnybar energi med knappt sju procent jämfört med samma period förra året. Trots detta har elpriserna på grossistmarknaden fortsatt att stiga, främst på grund av de ökade gaspriserna som drivs upp av kriget i Ukraina.

Tysklands ekonomiminister Robert Habeck från De Gröna framhöll att solenergi-rekordet nåddes trots att solinstrålningen var lägre än föregående år. Detta beror enligt Habeck på det ökade antalet solcellsanläggningar, något han kopplar till förbättrade tillståndsprocesser. Även för vindkraft ser Habeck en positiv utveckling, med ökat antal tillstånd som ger hopp om att Tyskland ska nå sina utbyggnads- och klimatmål för 2030. Under första kvartalet 2024 godkändes cirka 2,6 gigawatt vindkraftskapacitet, en ökning med 40 procent jämfört med samma period föregående år.

Kriget driver upp energipriserna

Tobias Federico, expert från Montel Analytics, förklarar att det är de ökade gaspriserna som ligger bakom prisuppgången. Den ukrainska offensiven på ryskt territorium har skapat oro på marknaden för att Ryssland ska strypa de kvarvarande gasleveranserna till Europa. Just nu står Ryssland för cirka tio procent av Europas gasbehov, och när gaspriserna stiger drar de med sig elpriserna uppåt.

Gaskraftverk, som ofta fungerar som prissättare på elmarknaden när de är i drift, bidrar också till de stigande elpriserna. När efterfrågan på el är hög är det det högsta anbudet på elbörsen som sätter priset för alla andra bud vid samma tidpunkt. Dessutom utgör priset på utsläppsrätter för koldioxid en betydande del av kostnaderna för fossila energikällor, och även dessa priser har stigit i takt med att kolkraftverk har börjat konkurrera ut gaskraftverk på grund av det högre gaspriset. Kolkraftverk släpper ut mer koldioxid, vilket höjer priset på utsläppsrätter och därmed kostnaden för fossilbaserad el.

Höjda konsumentpriser – en ny normalnivå?

De högre elpriserna på börsen har också nått konsumenterna. Enligt jämförelsesajten Verivox kostade nya elavtal i genomsnitt 27 cent per kilowattimme (kWh) i slutet av veckan, inklusive grundavgifter. Detta innebär att elpriserna för hushållen nu är högre än de var 2019, innan energikrisen. Även om avskaffandet av EEG-avgiften tillfälligt kompenserade för de höga grossistpriserna, har priserna åter börjat stiga på grund av de ökade gaspriserna.

Den genomsnittliga konsumentkostnaden för el i Tyskland ligger nu på cirka 8,7 cent per kWh inklusive grundavgifter, vilket är ungefär 50 procent högre än 2019. Enligt Federico beror detta på grossistpriser som på grund av politiska risker nyligen nådde nästan 43 euro per MWh, jämfört med cirka 20 euro före kriget i Ukraina.

Federico förutspår dock att dessa riskpremier kan komma att minska. Han påpekar att Ryssland, trots den ukrainska offensiven, inte har minskat gasleveranserna, vilket kan leda till en prisjustering nedåt. Federico tror att prisnivåerna på 30 till 35 euro per MWh kan bli det nya normala i Europa.

Framtida utmaningar för grön vätgasproduktion

Utöver utmaningarna med energipriser står producenter av grön vätgas inför tekniska utmaningar, särskilt när det gäller att hantera aerosoler som bildas under elektrolysen. Dessa aerosoler, ofta i form av kaliumhydroxidlösningar, kan skada efterföljande processer om de inte effektivt avlägsnas. Det är också viktigt att utrustningen som används i dessa processer är kemiskt kompatibel och kan stå emot den korrosiva naturen hos dessa lösningar, samtidigt som systemet hålls kompakt och kostnadseffektivt.

För att möta dessa utmaningar har Pall Corporation utvecklat SepraLYTE™ Liquid Gas Coalescer, en ny lösning som är särskilt utformad för att effektivt separera aerosoler i vätgasproduktionen och därmed förbättra effektiviteten i den gröna vätgasens produktionskedja.

Trots dessa tekniska framsteg kvarstår utmaningar inom energisektorn, men med rätt strategier och teknologier finns det potential att förbättra både effektiviteten och säkerheten i produktionen av förnybar energi och grön vätgas.

Källa: Merkur