Antalet anslutna solcellsanläggningar halverats under 2024

Hög inflation, höjda räntor och sämre ekonomi minskar intresset för solcellsanläggningar. Arkivbild

Antalet installerade solcellsanläggningar minskar kraftigt

Ny statistik uppvisar en kraftig minskning av antalet installerade solcellsanläggningar under första halvan av 2024 jämfört med 2023. Fram till och med juli 2024 anslöts 27 500 solcellsanläggningar i Sverige vilket är en minskning med 58 procent jämfört med de 66 000 anläggningar som installerades under samma period förra året.

– Inbromsningen första halvåret 2024 kan se dramatisk ut om man jämför med 2023. Men tittar vi ett par år bakåt ser vi att antalet installationer är snäppet högre än 2022 och dubbelt så många som 2021, trots oklarheterna kring det gröna avdraget som präglade första halvan av 2024, säger Anna Werner, vd Svensk Solenergi i ett pressmeddelande.

När elpriserna faller i kombination med hög inflation, höjda räntor och sämre ekonomi för många hushåll så har intresset för solcellsanläggningar svalnat och marknaden normaliserats.

– De kommersiella aktörerna fortsätter att öka sina investeringar, det visar att solenergi fortsatt är en god långsiktig investering, säger Anna Werner i pressmeddelandet.