Navigering genom regulatorisk osäkerhet och byggkonjunktur

Foto: Soltech Energy

Patrik Hahne, på Soltech Energy kommenterar kvartalsrapporten för april-juni.

Vid genomgången av det andra kvartalet kan vi konstatera att våra tekniskt avancerade helhetslösningar och vår diversifierade verksamhet har gett positiva effekter. Vi upplever dock fortsatt påverkan av den svaga efterfrågan på konsumentmarknaden för solenergi.

Låga elpriser, höga räntor och ett osäkert omvärldsläge har sammantaget dämpat efterfrågan på solenergi inom konsumentsektorn över alla våra geografiska marknader. Trots detta har nettoomsättningen endast minskat med 16 % jämfört med föregående år.

På den svenska marknaden har vi under kvartalet fortsatt att navigera osäkerheten kring reglerna för grönt avdrag för batterier. Det är dock positivt att Skatteverket i början av juli reviderade sin tolkning och nu godkänner grönt avdrag för hembatterier som stödjer både hushåll och elnät.

I Nederländerna råder även osäkerhet kring de regulatoriska förutsättningarna för solenergi. Energibolagen har infört en extraavgift för solenergi som matas ut på elnätet, vilket ytterligare har dämpat efterfrågan. Dessa regulatoriska osäkerheter är inte bara problematiska för oss utan också för den gröna omställningen i stort.

De kommande EU-kraven på solenergi på fastigheter förväntas ha en positiv inverkan på marknaden. Solenergi spelar en central roll i omställningen, och med kombinationen av batterier, smarta styrsystem och energioptimering ser vi stora möjligheter. Soltech är väl positionerade med vår breda kompetens och förmåga att leverera energieffektiva lösningar som både stödjer elnätet och våra kunder.

Trots den utmanande konsumentmarknaden för solenergi är jag optimistisk inför framtiden. Solenergi är en viktig del av energiomställningen, och med vår stabila verksamhetsbas i flera länder, branscher och kundsegment är vi starkt positionerade för att möjliggöra den gröna omställningen.