Ny solpark i Östergötland stöder hotade arter och förnybar energi

Dårgräsfjäril. Fotograf: Karl_olof Bergman

Idag godkände Länsstyrelsen en ny solpark nära Örtomta i Östergötland. Förutom att bidra med förnybar energi, kommer solparken att stödja flera hotade arter, enligt företaget BayWa r.e. Nordic, som utvecklar projektet i samarbete med Linköpings Universitet. Detta visar att det är möjligt att främja natur- och miljövärden på platser där nya förnybara energianläggningar etableras.

Solparken är belägen i ett naturskönt område i Linköpings kommun, ett eklandskap som är hem för många hotade arter. En av dessa är den sällsynta dårgräsfjärilen, som kan gynnas av den nya solparken.

Martin Sjödahl, naturexpert på BayWa r.e. Nordic, som ansvarar för projektet, säger: "Vi behöver inte överge energiomställningen för att bevara värdefull natur. Tvärtom, med rätt åtgärder kan ny elproduktion skapa och bevara naturvärden. Vi har verkligen anpassat parkens utformning för både dårgräsfjärilen och andra arter som är beroende av ekmiljöer. Jag är stolt över det arbete vi har gjort."

Dårgräsfjärilen finns i Sverige endast på Gotland och i Östergötlands eklandskap, och är en av de mest hotade fjärilarna i Västeuropa. Den är beroende av växten lundstarr för larvernas utveckling, som kräver glesa skogar med mycket gläntor och begränsat bete. Fjärilen undviker öppna miljöer och tät skog. Karl-Olof Bergman, forskare vid Linköpings Universitet och expert på dårgräsfjärilen, har deltagit i arbetet.

"Planen inkluderar anpassningar och skötsel som gynnar lundstarr, bryn och häckar, vilket kan hjälpa fjärilen att sprida sig. Den planerade solparken kan bli fördelaktig för fjärilen," säger Karl-Olof.

Den 41 hektar stora solparken kommer att kunna förse hushåll med el motsvarande 7600 villor per år. Byggandet av parken är planerat att påbörjas inom 1–2 år när elanslutningen är klar.