GöteborgsLokaler satsar på solceller för att minska klimatpåverkan

Pressbild: Göteborgslokaler

GöteborgsLokaler har länge arbetat för att minska sin klimatpåverkan och satsar nu på att installera fler solceller som en del av Framtidenkoncernens plan fram till 2030. Denna plan syftar till att årligen installera fler solcellsanläggningar för att stödja stadens mål att minska energiförbrukningen med 30% mellan 2020 och 2030. Energiförbrukningen är en betydande del av bolagets klimatpåverkan, och att minska den är centralt för GöteborgsLokaler i deras strävan mot en hållbar framtid.

– Solceller är en viktig del av vår strategi för att öka energieffektiviteten och hållbarheten i våra fastigheter, säger Karin Ahlström Ullbro, hållbarhetsansvarig på GöteborgsLokaler. Genom att producera vår egen förnybara energi kan vi minska både kostnaderna och vårt koldioxidavtryck, samt stödja Göteborgs stads långsiktiga miljömål och hållbara utveckling.

Under 2023 installerades två nya solcellsanläggningar, en i Selma stad och en på Virvelvindsgatan. Dessa anläggningar har en årlig kapacitet på cirka 83 000 kWh respektive 33 000 kWh. Den totala produktionen på 116 000 kWh motsvarar att undvika utsläpp av ungefär 10 ton koldioxid.

– Detta är bara början. Under 2024 planerar vi att investera i två nya anläggningar i Biskopsgården och Hjällbo, som tillsammans beräknas producera cirka 95 000 kWh per år. Den totala energin skulle kunna driva en av Göteborgs spårvagnar i 4 300 mil – mer än en hel resa runt jorden, berättar Karin.

GöteborgsLokaler har redan solceller på flera byggnader, inklusive i Brunnsbo och på Lisa Sass gata i Selma stad. Bolaget fortsätter att undersöka möjligheter för fler installationer på andra fastigheter under kommande år.

– Varje ny installation tar oss närmare en mer hållbar stad, och vi är stolta över att bidra till den gröna omställningen, avslutar Karin.

Fakta:

Solkraften i Sverige fortsätter att öka; från 2022 till 2023 växte produktionen med 58% till 2% av Sveriges årliga energiförbrukning. År 2027 förväntas solkraften utgöra 9% av den totala energiförbrukningen i Sverige.