Tysk solenergijätte i konkurs 

Symbolbild. Foto: Creative Commons Lic pixabay, Entrodesign

Tyska solenergibolaget Fellensiek Projektmanagement GmbH & Co KG har ansökt om konkurs. Orsaken till detta är akuta likviditetsproblem, uppger advokatbyrån Pluta.

Tingsrätten i den tyska staden Wilhelmshaven har utsett advokat Christian Kaufmann från Pluta till tillfällig konkursförvaltare och har även beslutat om en inledande konkursförvaltning.

Miljonkrav från investerare

Enligt Pluta har företaget hamnat i en svår ekonomisk situation på grund av krav från en investerare som uppgår till mångmiljonbelopp. Dessa krav har lett till en betydande likviditetsbrist, vilket tvingat företaget att ansöka om konkurs.

Fellensiek – en bolagsjätte med många dotterbolag

Fellensiek Projektmanagement är ett moderbolag med ungefär 20 dotterbolag som driver olika projekt. Det är dock viktigt att notera att konkursansökan inte omfattar dessa projektbolag, och den löpande verksamheten fortsätter som vanligt.

I ett uttalande från Pluta framgår det att företagets olika affärsmöjligheter kommer att utvärderas under de kommande veckorna. Konkursförvaltaren kommer bland annat att föra samtal med intressenter som kan vara intresserade av att ta över solenergiprojekten.

En turbulent tid för tysk solenergi

Det är inte bara Fellensiek som har drabbats av ekonomiska problem inom den tyska solenergisektorn. På senare tid har flera företag inom branschen ansökt om konkurs. Bland dessa finns Solarnative GmbH, en tillverkare av mikroinverters för solpaneler, samt Bosswerk och Solovoltaik, som levererar solenergiteknologi och mini-solcellssystem. Dessa fall visar på de utmaningar som branschen står inför, trots den växande efterfrågan på hållbara energikällor.

Fellensiek, som under många år har varit en viktig aktör inom projektutveckling för solenergi i Tyskland, har nu en oviss framtid. Det återstår att se hur processen utvecklas och om någon av de potentiella intressenterna är villiga att rädda företaget genom att ta över dess projekt.

Källa: Renewable Now