Solceller och laddstolpar i bostadsrättsföreningen – Vad krävs?

Pressbild: HSB

Många bostadsrättsföreningar undersöker nu möjligheterna för alternativa energikällor och behovet av laddstolpar ökar i takt med att el- och hybridbilar blir allt vanligare. Det finns ett flertal företag som erbjuder tjänster till bostadsrättsföreningar för att installera och ge rådgivning kring både solcellsanläggningar och laddstolpar. Men vad krävs för att en förening ska kunna gå vidare med sådana projekt, och vad bör man tänka på i allmänhet?

Vad tycker medlemmarna, och kan åtgärden anses vara en betydande förändring av föreningens fastighet eller mark?

Enligt bostadsrättslagen finns regler för vilka beslut som kräver godkännande från medlemmarna (föreningsstämman). Om ett beslut innebär en ”väsentlig förändring” av föreningens hus eller mark, till exempel vid ombyggnation, krävs ett beslut med enkel majoritet på stämman, om inte annat anges i stadgarna. Att definiera vad som räknas som en väsentlig förändring kan vara komplext eftersom lagen inte ger tydliga riktlinjer, vilket gör att varje fall måste bedömas individuellt.

Vid bedömningen av om en åtgärd utgör en väsentlig förändring, bör faktorer som projektets omfattning, de ekonomiska konsekvenserna och om det innebär en standardförbättring beaktas. Det är också viktigt att skilja på nyinstallationer och sådant som kan betraktas som funktionshöjande underhåll eller mindre ombyggnader av befintliga strukturer (som till exempel förbättrade portar eller överbyggnader för soptunnor). Styrelsen ansvarar för löpande underhåll och kan besluta om sådana frågor.

För större projekt, såsom installation av solcellsanläggningar eller ett större antal laddstolpar, bör styrelsen först undersöka medlemmarnas intresse. Det kan vara värdefullt för föreningen att vara proaktiv, särskilt om laddstolpar kan öka medlemmarnas intresse för el- eller hybridbilar. Om osäkerhet råder kring behovet av ett stämmobeslut är det klokt att lyfta frågan på en föreningsstämma eller rådfråga en jurist.

Laddstolpar

Nyinstallation av laddstolpar räknas inte som underhåll eller reparation och faller därför inte inom styrelsens löpande förvaltning. Frågan är om detta istället kan klassas som en väsentlig förändring enligt bostadsrättslagen, vilket då skulle kräva ett beslut på föreningsstämman.

Även om rättsläget är oklart, finns exempel som visar vad som kan betraktas som en väsentlig förändring. Att byta ut en entréport för att höja standarden anses inte vara en väsentlig förändring, medan installation av ny sophantering gör det. Laddstolpar kan hamna någonstans mittemellan beroende på projektets omfattning och kostnader.

Om det handlar om några få laddstolpar på befintliga parkeringsplatser, där laddmöjligheter redan finns, och kostnaden inte är alltför hög, kan styrelsen fatta beslutet. Men för att undvika konflikter är det ofta säkrare att låta stämman avgöra frågan.

Om styrelsen fattar beslut på egen hand kan det dock mötas av kritik från medlemmar som anser att det rör sig om en väsentlig förändring, vilket kan leda till att beslutet ifrågasätts. Om styrelsen tror att majoriteten av medlemmarna är positivt inställda kan det vara klokt att låta stämman fatta beslutet för att minska risken för konflikter.

Solcellsanläggningar

Att installera solceller utan föreningsstämmans godkännande är riskabelt, eftersom det oftast rör sig om större ekonomiska åtaganden och både fysiska och estetiska förändringar av fastigheten. Detta innebär med största sannolikhet att projektet betraktas som en väsentlig förändring, vilket kräver att medlemmarna röstar för förslaget på en stämma innan styrelsen kan gå vidare.

Övrigt

Vid upphandling av entreprenader är det viktigt att ha tydliga avtal med seriösa entreprenörer. Se till att arbetena besiktigas av en oberoende part och att entreprenören har de nödvändiga behörigheterna och försäkringarna innan avtal skrivs. För större projekt kan det vara bra att ta hjälp av en erfaren projektledare.

Se även till att undersöka om åtgärderna kräver bygglov och vilka konsekvenser de kan få för föreningen och medlemmarna.

Föreningen har också ett arbetsmiljöansvar under byggprojekt, särskilt vid arbeten på tak där det finns risk för allvarliga olyckor. Detta ansvar kan överlåtas till entreprenören genom avtalet, men om ingen sådan överenskommelse finns måste föreningen säkerställa att rätt rutiner finns på plats.