Solgrid inviger den första solparken med koncession i Norge

foto solgrid

Furuseth solkraftverk i Stor-Elvdal levererar nu solenergi till det norska kraftsystemet.
 Efter en krävande byggperiod är vi nu äntligen i full drift, säger Trond Ahlquist på Solgrid.

 

Linda Otnes Henriksen, ordförande i Stor-Elvdal kommun, inviger Furuseth solkraftverk.

Linda Otnes Henriksen, ordförande i Stor-Elvdal kommun, inviger Furuseth solkraftverk.

Efter en etappvis anslutning är Norges största solkraftverk med koncession nu i full produktion. Idag invigdes solparken officiellt av kommunstyrelsens ordförande i Stor-Elvdal.

Med en årlig produktion på 6,4 GWh täcker solkraftverket elbehovet för ungefär 320 hushåll och bidrar med lokalproducerad förnybar energi.

Från nedlagt grustag till hållbar energikälla
Den första delen av kraftverket anslöts till nätet i november 2023, och nu är hela anläggningen färdigställd och i drift.

 

Från vänster: Magnus Berg Johansen (Solgrid), Linda Otnes Henriksen, Jens Naas-Bibow, Trond Ahlquist (Solgrid).

Från vänster: Magnus Berg Johansen (Solgrid), Linda Otnes Henriksen, Jens Naas-Bibow, Trond Ahlquist (Solgrid).

Solkraftverket ägs av Solgrid, Akershus Energi, Østfold Energi och markägaren Naas-Bibow. Solgrid har varit ansvarig för utvecklingen och byggnationen av projektet och kommer även att sköta driften av solkraftverket.

 Vi är oerhört nöjda med att äntligen kunna inviga kraftverket. Tack vare gott samarbete med ägarna och kommunen visar vi att det finns en framtid för storskalig solkraft i Norge, säger Trond Ahlquist, teknisk direktör på Solgrid.

Solgrid har byggt delar av anläggningen på ett nedlagt grustag, och resten av området har redan påverkats av infrastruktur som en riksväg, en transformatorstation och högspänningsledningar. Den största delen av marken som tidigare var skog var redo för avverkning och togs bort som en del av den normala gårdsdriften. Sådan avverkning sker enligt gällande miljökrav och Norsk PEFC Skogsstandard.

 Tillståndsprocessen gick relativt smärtfritt, mycket på grund av kraftverkets närhet till elnätet och minimal påverkan på naturen. Solkraftverket har varit ett pilotprojekt, både för oss och NVE, och samarbetet har varit mycket bra, säger Ahlquist.

Utmanande markförhållanden och värdefulla erfarenheter
Byggnationen av solkraftverket har varit ett banbrytande arbete i Norge. På grund av utmanande markförhållanden med mycket sten i jorden tog markarbetet längre tid än planerat.

– Vi har fått mycket kunskap och erfarenhet som vi och branschen behöver för att utveckla nya projekt. Byggnation av solkraftverk i denna storlek har inte gjorts i Norge tidigare, och det har inneburit höga krav på entreprenörerna. Nu gläds vi över att kraftverket levererar ren solenergi till nätet, säger Ahlquist.

Solgrid har samarbetat med biologer från NINA och Envisol i ett forskningsprojekt där anläggningen används för att undersöka naturens utveckling.

Om Furuseth solkraftverk
• Första storskaliga markbaserade solkraftverk som fått tillstånd i Norge
• Ligger i Stor-Elvdal kommun
• Ägare är Akershus Energi (40,7 %), Østfold Energi (40,7 %), Solgrid (10,3 %), Furuseth Gård AS (8,3 %)
• Kraftverket kommer att producera cirka 6,4 GWh årligen – tillräckligt för att täcka elförbrukningen för cirka 320 hushåll (baserat på en årlig förbrukning på 20 000 kWh/hushåll)
• Furuseth solkraftverk består av 11 900 tvåsidiga paneler med fast vinkel riktade mot söder, en transformator, 27 växelriktare och tusentals meter kabel.
• Huvudentreprenör är Solcellespesialisten
• Omfattar 17,5 hektar, delvis byggt på ett nedlagt grustag. Den största delen av markområdet som tidigare var skog var avverkningsmogen. Sådan skogsavverkning sker i enlighet med gällande miljökrav och Norsk PEFC Skogsstandard.

Om Solgrid
Bolaget har huvudkontor i Lillestrøm och sitt svenska kontor i Göteborg. Solgrid AS ägs av Akershus Energi, Østfold Energi, Obligo, Valinor samt anställda. Bolaget har nu fyra projekt under tillståndsbehandling, samt 31 MWp med planerad byggstart under Q4 2024.