Ett nytt domslut från Mark- och miljööverdomstolen klargör att konventionella solpaneler på mark, såsom de som används i solparker, inte kräver bygglov. Detta beslut välkomnas av branschen och stämmer överens med tidigare tolkningar av lagstiftningen, enligt Nätverket för solparker.
Den 23 oktober offentliggjorde Mark- och miljööverdomstolen sin dom i frågan om fristående solpaneler på mark ska betraktas som bygglovspliktiga. Domstolen upphävde Mark- och miljödomstolens beslut från Östersund, där solpanelerna hade bedömts som byggnader, och därmed bygglovspliktiga.
– Det är en stor lättnad att domen upphävs och att det nu fastställs att traditionella solpaneler på mark inte ska kräva bygglov, säger Madeleine van der Veer, verksamhetsledare för Nätverket för solparker.
Vanligtvis sker prövning av solparker genom samrådsanmälan till länsstyrelsen eller genom frivillig miljötillståndsansökan, där projektets lämplighet bedöms i sin helhet. Trots att solparker inte är avsedda för att människor ska vistas under solpanelerna och att Boverket tidigare har angett att bygglov inte bör krävas, har vissa kommuner ändå ställt sådana krav.
– Mark- och miljööverdomstolens beslut är korrekt och i linje med plan- och bygglagen, där lagstiftarens avsikt är tydlig: denna typ av solcellsinstallationer ska inte kräva bygglov. Dock är det olyckligt att ärendet åter hänvisas till länsstyrelsen för vidare handläggning, säger Madeleine Lilliehöök, advokat och ombud för markägaren i detta fall.
Van der Veer tillägger att det hade varit problematiskt att betrakta solpaneler på mark som byggnader, då syftet inte är att människor ska vistas under dem. En sådan tolkning hade riskerat att försena utbyggnaden av ny elproduktion och skapat onödiga dubbelprövningar.
Enligt plan- och bygglagen definieras en byggnad som en konstruktion avsedd för mänskligt bruk, vilket inte är fallet för solpaneler på mark. Dessutom är installationen av solpaneler en reversibel åtgärd som inte kräver markhårdgjutning.