CapMan Real Estate investerar i skandinaviens största integrerade solcellstak

Pressbild: CapMan

CapMan Real Estate påbörjar en ambitiös takrenovering vid Stationsparken i Glostrup, Köpenhamn, där man installerar ett 7 500 kvadratmeter stort integrerat solcellstak, vilket blir det största i sitt slag i Skandinavien. Projektet kommer att generera tillräckligt med förnybar el för att driva en stor del av fastigheten och är ett exempel på de investeringar CapMan Real Estate gör för att driva övergången till förnybar energi i sina tillgångar och i branschen.

CapMan Nordic Real Estate III-fonden förvärvade Stationsparken i Glostrup, Storköpenhamn, i april 2022. Fastigheten omfattar 25 884 m² kontorsyta och är hem för Glostrups tingsrätt, den danska kriminalvården samt den danska livsmedels- och veterinärmyndigheten. Som en del av utvecklingen av tillgången och i linje med CapMan Real Estates hållbarhetsstrategi kommer hela det befintliga zinktaket att ersättas med ett nytt integrerat solcellstak. Även om fastigheten redan använder förnybar el, kommer det nya taket att säkerställa tillgången till förnybar el på lång sikt, förbättra fastighetens självförsörjning och energisäkerhet samt minska transmissionskostnaderna.

Till skillnad från traditionella solpaneler som monteras ovanpå ett tak, kommer Stationsparkens nya tak att ha integrerade solceller som är inbyggda direkt i takkonstruktionen. Denna innovativa lösning, levererad av det danska företaget Solartag, erbjuder en effektiv och estetiskt tilltalande lösning. Solpanelerna och växelriktarna som används för att bygga taket tillverkas i Europa.

"Övergången till hållbarhet påverkar arkitekturen på nya sätt och öppnar upp för nya möjligheter. Vi är stolta över att samarbeta med CapMan i renoveringen av en byggnad där vi kan tillämpa lösningar som bidrar till skapandet av förnybar el och aktivt bidrar till en mer hållbar framtid", kommenterar Nikolaj Frølund Thomsen, partner och arkitekt på WERK Arkitekter.

"Detta projekt visar på den enorma potentialen hos integrerad solcellsteknik för att driva stora fastigheter. Med en installerad kapacitet på 750 000 watt-peak kommer solcellstaket att generera 550 000 kWh el årligen – tillräckligt för att driva över en tredjedel av Stationsparken och motsvarande årsförbrukningen för cirka 150 genomsnittliga hushåll. Genom att generera el direkt på plats minimeras transmissionsförlusterna, vilket ytterligare förbättrar energieffektiviteten", delar Mikkel Karlsson, VD på Solartag.

"Vi är glada över att se Stationsparkens solcellstaksprojekt bli verklighet. Detta projekt, som framtidssäkrar fastigheten, är ett bevis på vår vision om att skapa en bättre framtid genom samarbetsdriven övergång till förnybar energi. Detta hade inte varit möjligt utan det nära samarbetet och expertisen hos våra danska partners", säger Mads Diderichsen, investeringschef på CapMan Real Estate Denmark.

I detta projekt samarbetar CapMan Real Estate med Hovedstadens Bygningsentreprise (huvudentreprenör), WERK (arkitektdesign) och Solar Lightning Consultants (rådgivning). Den kompletta taklösningen inklusive solpaneler är designad och tillhandahållen av det danska företaget Solartag.

Renoveringen planeras starta i oktober 2024 och förväntas vara klar i slutet av 2025.