Sveriges energibehov växer, och solenergi har potential att etableras snabbare än många andra energislag. En del av Sveriges lågproducerande mark kan användas för att generera förnybar energi. Turn Energy bygger, äger och förvaltar solcellsparker och lanserar nu ett nytt projekt i Åmot, Mellerud. Parken beräknas täcka cirka 17 hektar och producera el motsvarande årsförbrukningen för 1 400 svenska hushåll, med planerad färdigställning 2026.
Turn Energy fokuserar på att använda lågproducerande mark för att bygga solcellsparker och säljer den producerade energin till svenska företag. Målet är att bolaget ska stå för 15 procent av Sveriges solenergiproduktion senast 2028.
- Vi är glada över att kunna starta projekt i Högemåla och Åsevad. Vårt mål är att bidra till ökad energiproduktion från förnybara källor, säger Kenny Fogel, VD för Turn Energy.
Projektet i Åmot kommer att omfatta lågproducerande jordbruks- och skogsmark. För att främja biologisk mångfald kommer en fröblandning med vall och ängsblommor att sås för att skapa ett marktäcke som är lätt att underhålla. Parken beräknas ha en kapacitet på 16,5 MWp per år, motsvarande elförbrukningen för cirka 1 400 hushåll, och väntas stå klar 2026.
- Projektet bidrar till hållbar energi i kommunen och ger markägare möjlighet att använda sin mark på ett sätt som ger långsiktig inkomst och förbättrar markens nyttjandegrad utan negativ påverkan, säger Gustav Alberius, utvecklingschef.
Turn Energy planerar att bygga solparker i Sverige med en årlig kapacitet på 250–350 megawatt, med ambitionen att nå 1 500 MW i drift till 2028, motsvarande elförbrukningen för cirka 128 000 svenska hushåll.