Solpaneler på historiska byggnader – innovativa lösningar skapar hållbara monument

Fotovoltaiska solpaneler installeras på Vita husets tak. Foto:: Vita huset – Vita husets Youtube-kanal https://www.youtube.com/watch?v=ORni8uiuslI

Behovet av grön energi ökar, och nu utrustas även historiska byggnader runt om i Europa med solpaneler genom innovativa och kreativa metoder. Guggenheim-museet i Bilbao, Spanien, har nyligen installerat 300 solpaneler på taket, som ett steg mot målet att bli klimatneutralt år 2030. Den 80 kilowatt starka installationen beräknas täcka omkring 5 % av museets elbehov och tillräckligt för att belysa utställningssalarna.

Arkitekten Frank Gehrys moderna byggnad med sina böljande former och silvriga ytor ställde unika krav på att integrera panelerna utan att påverka byggnadens ikoniska utseende. För att bevara byggnadens arkitektoniska helhet fick färg och design på panelerna noga väljas och godkännas.

Integrering utan att störa designen

Iberdrola, företaget bakom installationen, placerade panelerna på två av byggnadens största takytor, där de inte syns från gatan. Panelerna är tillverkade av italienska FuturaSun och är anpassade för att harmonisera med arkitekturen.

– Att bevara byggnadens unika arkitektur var en stor utmaning för projektets genomförande, och alla detaljer – från installationens design till harmoniseringen med andra delar, som takfönstren – godkändes av Frank Gehry och staden Bilbao, skriver museet i ett pressmeddelande.

Kan solpaneler passa på historiska byggnader?

Runt om i Europa har solpaneler installerats diskret på eller i närheten av historiska byggnader. Vid Chippenham Hall i England ligger nu 32 markmonterade solpaneler cirka 25 meter från byggnaden, och de ansluts till huset med kablar dolda under marken och skyddade av en häck som smälter in i trädgårdens övriga grönska.

I Italien installerades förra året solpaneler förklädda till terrakottaplattor i Pompejis arkeologiska park. Dessa smälter in i den antika miljön och bevarar det estetiska intrycket av de antika ruinerna.

Kontroversiella installationer på historiska byggnader

Vissa installationer har dock väckt debatt. Vid King’s College Chapel i Cambridge föreslogs en installation av solpaneler, och trots invändningar från Historic England godkände planeringskommittén projektet. De 438 panelerna på taket är synliga från gatan, vilket har lett till delade åsikter.

– Det här är bara en förändring i raden av många genom kapellets 500-åriga historia, säger Gillian Tett, rektor för King’s College, till Bloomberg. – När Henrik VIII byggde kapellet kunde ingen föreställa sig en sådan byggnad med gotiska valv. Nu försöker vi göra något lika nyskapande.

Stadspolitik underlättar för solpaneler på skyddade byggnader

Behovet av ren energi har ökat i takt med klimatkrisen och stigande kostnader, vilket innebär att fall som King’s College kan bli vanligare. Flera europeiska städer har börjat lätta på reglerna så att fler tak kan användas för solpaneler – nästan en fjärdedel av byggnaderna i EU är byggda före 1945.

I Amsterdam tillkännagavs nyligen att synliga solpaneler ska tillåtas på skyddade byggnader och monument från och med 2025. Tidigare i år meddelade den brittiska regeringen att ägare av historiska hus inte längre behöver ansöka om tillstånd för att installera energieffektiv teknik som solpaneler och värmepumpar.

Nya tekniker för diskreta solpaneler på historiska byggnader

För att tillgodose både energibehov och bevarandet av historiska byggnaders utseende arbetar företag med att ta fram solpaneler som smälter in i arkitekturen. Dessa kallas byggnadsintegrerade solceller (BIPV) och ersätter delar av byggnadens yta, som tak, takfönster eller fasader.

BIPV-panelerna kan efterlikna takpannor, skiffer, glas och till och med glasmålningar, vilket gör att historiska byggnader kan dra nytta av sänkta energikostnader och förbättrad hållbarhet utan att kompromissa med den estetiska integriteten.

Källa: Sun Energy News