Under 2024 stod solenergin för elva procent av EU:s elproduktion och passerade därmed kolet, som föll till under tio procent för första gången. Det visar den senaste European Electricity Review, som publicerades idag av tankesmedjan Ember. Samtidigt minskade gasgenereringen i EU för femte året i rad, och den totala fossilbaserade elproduktionen sjönk till en historiskt låg nivå.
– Det här är mer än bara en klimatåtgärd. Det är en grundsten för Europas energisäkerhet och industriella konkurrenskraft, säger Walburga Hemetsberger, vd för SolarPower Europe.
– Förnybara energikällor tränger successivt undan fossila bränslen, och solkraft går i spetsen för utvecklingen. Nu behövs mer flexibilitet för att anpassa energisystemet till den nya verkligheten – mer lagring och smartare elektrifiering av uppvärmning, transport och industri.
Fossila bränslen tappar greppet
– Fossila bränslen förlorar sitt grepp om EU:s energisystem, säger Dr Chris Rosslowe, senioranalytiker och huvudförfattare av rapporten.
– När den europeiska gröna given inleddes 2019 var det få som trodde att omställningen skulle ha kommit så här långt idag. Vind- och solkraft trycker undan kolet och tvingar gasen in i en strukturell tillbakagång.
Snabb energiomställning i EU
EU:s energisektor genomgår en djupgående förändring, driven av den europeiska gröna given. Under 2024 stod solenergin för elva procent av elproduktionen och passerade kolet, som sjönk till tio procent. Vindkraften producerade sjutton procent av elen, vilket var mer än gasens sexton procent för andra året i rad. Den starka tillväxten inom solenergi, tillsammans med en återhämtning för vattenkraften, drev upp andelen förnybar energi till nästan hälften av EU:s totala elproduktion, fyrtiosju procent. Fossila bränslen stod för tjugonio procent av elproduktionen. Före den gröna given, år 2019, var motsvarande siffror trettionio procent för fossila bränslen och trettiofyra procent för förnybara energikällor.
Minskad import av fossila bränslen
Den snabba utvecklingen inom vind- och solkraft har minskat EU:s beroende av importerade fossila bränslen och därmed också utsattheten för volatila energipriser, som varit tydlig sedan energikrisen.
Förståelse för EU:s energiomställning
Den European Electricity Review, som idag publiceras av den globala energitankesmedjan Ember, ger en omfattande genomgång av EU:s elsystem för 2024. Rapporten analyserar årsdata för elproduktion och efterfrågan i samtliga tjugosju EU-länder för att ge en tydlig bild av regionens framsteg i omställningen från fossila bränslen till ren energi.
Källa: SolarEurope