Pär Hansson i Ås har valt en lösning för energilagring, som baseras på en gammal metod, där han lagrar överskottselen i vattenkraften, skriver Jämtkraft, som också tror att hemmabatterier är något som förväntas komma stort bland de som vill sörja för sin egen el.
– Nu hyr jag det gigantiska batteriet där nere, säger han och blickar ut över Storsjön.
Ladugårdstaket som vetter mot sydväst pryds av 96 kvadratmeter solceller sedan ett år tillbaka.
– Det ska bli spännande att se hur solcellerna levererar under sommaren. Årsproduktionen kan nog komma upp i 13 000 kilowattimmar som planerat, om allt går bra.
Genom appen Solar Edge kan Per se hans energianvändning, egenproducerade solel och inköpt el.
– Jag tycker det är konstigt att folk gladeligen renoverar sina badrum istället för att satsa för att sänka sin energikostnad. Men det är förmodligen för tråkigt, konstaterar Pär.
De mindre soliga dagarna på året har Pär köpt el via sitt vanliga elavtal, precis som tidigare. Överskottselen under sommarmånaderna har han sålt bort, eftersom han inte haft någon möjlighet att lagra energi. Men han upplever att det varit svårt att få en god överblick över affären.
– Även om du har ett bra försäljningsavtal är det svårt att överblicka kalkylen, med alla dessa avgifter som nätöverföringsavgift, elhandelsavgift och annat, säger han.
Pär som är systemutvecklare har utvecklat en egen app, för att energieffektivisera. Med appen kan han se när han ska köra sin vedeldade värmepanna för att spara in på elen. Och så kan han nyttja mer solel när solcellerna producerar som mest. Men det räcker långt ifrån för att kunna ta vara på energin.
– Jag tittade på batterier men det var svårt att få en helhetsblick och veta vilket batteri jag ska ha - livslängd, effekt och så vidare.
– Jag hade behövt minst ett 50 kWh batteri, redan där börjar det bli dyrt, säger han.
Alldeles bredvid ladugården går en gammal väg, en forbondeled från Storsjön till Kattstrupeforsen. Där står idag en av de vattenkraftstationer som kan lagra energi via vattnet innan det släpps igenom turbinerna och genererar el. När Pär hörde om Jämtkrafts tjänst Dela vattnet för att spara överskottselen i vattenkraften, valde han det.
– Dela vattnet är så enkelt – de kilowattimmar jag producerar de använder jag. 1 kWh in 1 kWh ut. Jag kan förstå det. Jag kan hämta ut min el under vintermånaderna. Det hade krävts ett gigantiskt batteri för att klara det, säger han.