Borås: femdubblad installerad effekt på två år

Nyligen lanserades Solcellstoppen, statistik sammanställd av Fossilfritt Sverige, Power Circle samt Svensk Solenergi, och utgår från solcellsanläggningar inom elcertifikatsystemet. I listan över Sveriges solcellstätaste kommuner hamnar Borås på den undre halvan. Trots det har den installerade effekten från solceller i staden femdubblats på drygt två år, rapporterar Borås Tidning.

- Spontant kan man väl säga att vi hade velat ligga bättre till på den här listan så klart, säger John Hamnelid, energi- och klimatrådgivare vid miljöförvaltningen.

Men den installerade effekten av solceller i staden har ökat med 500 procent sedan i december 2014 - från 139 kilowatt till 690.

- Den här siffran är så klart väldigt positiv, det visar att det går framåt i Borås och att allt fler inser nyttan med solenergi, fortsätter John Hamnelid.

Han nämner också kommunens miljömål som bland annat innefattar utveckling av förnybara energikällor, däribland solceller. En miljon kronor satsas årligen för att öka produktionen av solenergi.

- Ganska många som hör av sig för att se vilka förutsättningar de har för installation. Främst är det privatpersoner men även företag. Det finns helt klart ett intresse för solenergi i staden, säger John Hamnelid.

Borås stad har bland annat som mål att fördubbla den kommunalt framställda solenergin till 2025. För att nå detta mål ska solceller alltså alltid prövas när Borås stad eller de kommunala bolagen bygger om eller bygger nya tak, skriver Borås Tidning.

- Ambitionen är att installera solceller på Kongresshuset. Än så länge tittar vi på var på taket de kan placeras. Tyvärr finns inte så mycket yta kvar att använda, men vi jobbar aktivt med frågan, säger husets projektchef Jan-Olof Edman.