Ökat intresse för solel bland lantbrukare

– Solenergi ligger i tiden och lantbrukare har ofta ganska stora takytor, konstaterar Hugo Franzén, energi- och klimatrådgivare, till Skaraborgsbygden som också rapporterar om ett ökat intresse för solel hos lantbrukare.  

Skaraborgsbygden har intervjuat Ulf Eliasson på Ribbingstorp i Naum utanför Vara, som har haft sin solcellsanläggning i snart två år.

– Den togs i bruk i september 2015. Jag har tittat på det innan men trodde inte att det var så pass effekt på det.

I stallet, i ett gammalt mjölkrum, sitter växelriktaren monterad på väggen. Systemet sköter sig självt och produktionen kan ses över via mobiltelefonen.

– Jag har inte haft några problem med anläggningen. Den sköter sig själv och det var en förutsättning, mer jobb behöver man inte.

Anläggningen har en total effekt på 42,5 kW.

– Jag byggde så stor jag fick. Gränsen för att vara microproducent är 43,5 kW men det blev 42,5 kW för att det skulle stämma, förklarar han. De pratade om att den skulle producera runt 38 000 kW. Och det tickar på även en mulen dag men det är skillnad på när solen skiner såklart. Det är väl därför det heter solel, säger han och ler lite.

I fjol producerade Ulfs anläggning 40 000 kW.

– Av det förbrukade jag 19 000 och sålde 21 000. Men vitsen är ju att förbruka mer än vad man säljer. Men jag förbrukar ju som minst på sommaren när den producerar som mest, konstaterar han.

Han tror att fler kommer satsa på solceller.

– Jag tror att det här är framtiden.