Succé för Frillesås solpark

Foto: Sveriges Vindkraftkooperativ, SVEF

I september 2021 invigdes Frillesås solpark, en solpark invid E6 mellan Frillesås och Fjärås. Även om Sveriges Vindkraftkooperativ, SVEF, initierade projekteringen av anläggningen valde kooperativets styrelse att överföra projektet till ett fristående aktiebolag, där kooperativets medlemmar erbjöds möjligheter att teckna aktier. Detta för att inte äventyra kooperativets ekonomi. Utfallet efter årets första sju månader visar att man inte hade behövt oroa sig. Under ett år där aktiekurserna i svenska bolag gått kräftgång går Frillesås solpark mot strömmen och presterar ett resultat som är mer än tre gånger så bra som prognostiserat resultat. Den ackumulerade bruttointäkten är per sista juli 1 140 000 kronor, att jämföra mot budgeterade 368 000 kronor.

- Det är två orsaker till det goda resultatet. Dels att elpriset varit högre än prognostiserat, men också att produktionen har motsvarat förväntningarna, säger Göran Ronsten, VD i Frillesås solpark AB.

Ackumulerad produktion per sista juli är 942 MWh vilket motsvarar 102% av förväntade 920 MWh. Solparken är byggd av det svenska företaget Svea Solar. Dess sammanlagda effekt är 1,2 MW och anläggningen kan mata ut 1 MW på högspänninsgnätetet. För närvarande finns 112 aktieägare.

- Det goda resultat gör att vi framöver kan återinvestera i ytterligare solparker, och hoppas med det kunna dra till oss ytterligare aktieägare, säger Göran Ronsten.