Grönt ljus för ny storskalig solcellspark i småländska Knihult

Foto: Ilmatar

Nu står det klart att småländska Knihult får en av Sveriges största solcellsparker. Det meddelar det nordiska energibolaget Ilmatar, som har fått tillstånd att bygga en 54 hektar stor solcellspark på tidigare torvtäckt mark. Som en del av parken planerar företaget även att placera två batterier med lagringskapacitet på totalt 40 MW. Parken kommer att byggas på två före detta torvtäkter med låga naturvärden, som inför byggstart nu återställs till våtmarker.

Christian Gustafsson, vd på Ilmatar Solar AB, säger: “Nu ska vi bara återställa torvtäkterna till våtmark, sen ser vi fram emot det första spadtaget. Vi satsar stenhårt på att bygga ut fossilfri energi i Sverige och det känns förstås extra kul att detta blir den första av många solparker vi kommer att bygga — inte minst då vi också planerar att ha batterier på plats vid parken för att lagra energi när solen går i moln”. 

Parken planeras stå klar redan 2025 och väntas ha en effekt på 55 MW per år, vilket är tillräckligt mycket energi för att ombesörja knappt 3000 villors årliga enerhgibehov. Som en jämförelse har den just nu största solcellsparken i Sverige en kapacitet på 14 MW. Ilmatar har på knappt ett år arrenderat tillräckligt mycket mark för att generera 4.2 TWh per år från solenergi och menar att det tar företaget 18 månader att bygga en solcellspark från det att alla tillstånd är på plats.

Christian Gustafsson säger: “Vi behöver mer av alla fossilfria kraftslag för att klara av den gröna omställningen och minska beroendet av rysk gas. Samtidigt behöver solen komma upp på agendan, för solenergi är nämligen det kraftslag som snabbast och lättast kan generera el i näten.” 

Intresset för att bygga storskaliga solcellsparker har exploderat och en nyligen gjord Novus-undersökning visar att 18 av 21 länsstyrelser anser att det behövs tydligare lagstiftning för tillståndsprövningen av solcellsparker. Dessutom tror 76% av länsstyrelserna att solcellsparker kan hjälpa länen att uppnå de uppsatta klimatmålen.

Projektet kring parken har initierats med hjälp av det lokala byggföretaget Dalhem Bygg & Sol AB. Byggnationen av parken i Knihult påbörjas under våren 2024.