Största risken för solceller är elfel och åska

Anders Dahlén, skadeförebyggare på Länsförsäkringar Jämtland. Foto: Länsförsäkringar Jämtland

Det installeras solceller som aldrig förr och intresset ser inte ut att svalna. Med fler installationer börjar Länsförsäkringar Jämtland också se fler skador och ökade risker.

Det finns mycket att gilla med solceller. Egen elproduktion, miljöhänsyn och en investering som kan betala tillbaka sig på 10 till 15 år men med avancerade elanläggningar ökar också risken för fel och skador. Många som kan bli både farliga och kostsamma.
–  Solceller ska ha en lång livslängd på 20 år eller mer och då är det väldigt viktigt att installationen är gjord på ett riktigt sätt. Precis som för alla elinstallationer ska montörerna vara certifierade och behöriga att arbeta med de här, säger Anders Dahlén skadeförebyggare på Länsförsäkringar Jämtland.

I andra delar av landet har man ibland sett stora brister i installationer som kan vara direkt livsfarliga. Då har det handlat om kablar som är fastklämda och utsatta för skav eller inte tillräckligt skyddade för fukt vilket i värsta fall kan leda till brand. Andra fel kan vara att man förstört tätskick på taket med läckage som följ eller att installationen inte klarar av snö och is.
– Vi har duktiga lokala entreprenörer här i länet och man ska välja ett företag man litar på och som kommer finnas kvar ett tag. Går ett bolag i konkurs försvinner garantin, säger Anders Dahlén.

Än så länge är mängden skadeanmälningar gällande solcellsanläggningar relativt få men antalet stiger. Elfel och åska är vanligaste skadeorsakerna men även paneler som spruckit är exempel på skador som anmälts. 
– Många anläggningar har fortfarande garantitid men ju fler som installeras och ju längre tid det går desto fler skador kommer vi att se, säger Anders Dahlén.

Åska är den vanligaste skadeorsaken trots att de flesta anläggningar har överspänningsskydd inbyggda. Anders Dahlén ser helst att man kompletterar med ett överspänningsskydd vid mätarskåpet som skyddar hela hemmet och även annan elektronik som datorer och tv-apparater. För installationer i lantbruk där man gjort momsavdrag är det ett krav.

Försäkringen täcker skador på solceller men alla skador innebär ändå en kostnad och inte minst ett besvär för kunden. Är installationen undermålig gäller ibland försäkringen inte heller fullt ut.
– Eftersom det är elektronik det handlar om är åldersavdragen ganska tuffa så det är naturligtvis bra om man kan förebygga uppkomsten av skador så mycket man kan, säger Anders Dahlén.