I mitten av februari 2022 delade branschorganisationen Svensk Solenergi för nittonde året i rad ut Solenergipriset i två kategorier: årets anläggning och årets prestation. VillaZero utsågs till Årets anläggning och Agrivoltaic team till Årets prestation.
Text: Annika Wihlborg
Utmärkelsen årets prestation delades alltså ut till Agrivoltaic Team, ett forskningsprojekt som bedrivs vid Mälardalens universitet med syftet att undersöka hur agrivoltaiska system kan öka energieffektiviteten och lönsamheten hos solceller i Sverige. Ett agrivoltaiskt system är kombinationen av jordbruksverksamhet och solparker.
–Vi startade projektet 2020 med finansiering från Energimyndigheten och i samverkan med SLU och Solkompaniet. 2021 byggdes den första agrivoltaiska anläggningen på Kärrbo prästgård i närheten av Västerås. Två doktorander är knutna till projektet och vi undersöker bland annat hur den ökade skuggningen från solcellsmodulerna påverkar lantbrukarens odlingsresultat, säger Bengt Stridh, universitetslektor vid Mälardalens universitet.
Kan öka potentialen för solenergi i Sverige
Han betraktar agrivoltaiska energisystem som en lösning med omfattande utvecklingspotential som på sikt kan utvecklas till en mångmiljardmarknad som även kan stärka lantbrukares ekonomi genom att erbjuda en parallell inkomstkälla utöver det traditionella lantbruket. Det finns en inbyggd konflikt i att ha solcellsanläggningar på jordbruksmark. Med det här projektet vill forskarna visa att det kan gå att kombinera.
–Om man kan få fördelar både för solelsproduktionen och produktionen av den gröda man odlar, så skulle det öppna en helt ny marknad och kunna utnyttja nya typer av marker. Om det blir goda resultat från projektet kommer det att öppna en ny och sannolikt stor marknad för solceller där man kombinerar odling och elproduktion. Det skulle ge en betydligt ökad potential för solelproduktion i Sverige och bidra till att solel kan bli en betydligt större andel av Sveriges elmix än vad det är idag, säger Bengt Stridh.
Koldioxidneutralt småhus blev årets anläggning
VillaZero, som utsågs till årets anläggning, är ett utvecklingsprojekt som Fiskarhedenvillan, Mondo Arkitekter och Structor Byggteknik Dalarna driver tillsammans med stöd från Region Dalarna. Syftet med projektet är att bygga ett koldioxidneutralt småhus i Borlänge.
VillaZero är en koldioxidneutral har byggts av nästintill enbart kvinnor. Projektets syfte var att testa nya material och metoder för att bygga på ett hållbart sätt, men också att lyfta jämställdheten i byggbranschen. En ambition med projektet är att inspirera byggbranschen att bygga fler koldioxidneutrala småhus.
–Vi är övertygade om att VillaZero projektet kommer att påverka byggbranschen till det bättre, det kan vi se på den respons vi fått. Det är intressant att arbeta med ett projekt som förenar hållbarhet och jämställdhet, två av branschens viktigaste frågor, känns spännande, säger Johan Karlsson, entreprenadchef på ByggPartner.