Ny forskning från Chalmers tekniska högskola på solceller från Midsummer visar att det är möjligt att effektivt återvinna ädelmetaller från tunnfilmssolceller.
Genom att använda metoden lakning på ett nytt sätt, vid rumstemperatur och med en reducerad mängd kemikalier, har forskare på Chalmers lyckats återvinna 100 procent av det silver och 85 procent av det indium som används i tunnfilmssolceller. Forskningen har använt 15,6 cm x 15.6 cm flexibla CIGS-solceller från Midsummer. Processen är avsevärt mer miljövänlig än tidigare metoder för återvinning och banar väg för en än mer hållbar produktion.
- Det är viktigt för oss att vara i framkant när det gäller cirkularitet och ett resurseffektivt materialanvändande. Vi tillverkar redan solceller med marknadens i särklass lägsta klimatavtryck men vi är inte nöjda med det utan driver ständigt på för att få fram ännu mer kostnadseffektiva och miljövänliga solpaneler, säger Klara Takei, forsknings- och utvecklingschef, Midsummer.
Midsummers produktionsprocess har i en tredjepartsgranskad livscykelanalys konstaterats lämna upp till 90 procent lägre koldioxidavtryck än produktion av traditionella kiselsolpaneler. Det är antagligen det mest hållbara sättet att producera elektricitet idag, med lägre livscykelutsläpp än annan solenergi och även vatten- och vindkraft.
Skillnaden beror bl a på Midsummers produktionsprocess som använder mindre mängd insatsmaterial, mindre mängd energi samt en klimatsmartare energimix.