Energibolaget Ilmatar Solars vd Christian Gustafsson talade på Dagens Industris konferens Framtidens elmarknad. Budskapet var tydligt: Sveriges regering måste ta fram en nationell strategi som möjliggör storskalig solcellsenergi.
På konferensen deltog företrädare för bl.a. energibolag, Svenska kraftnät och Regeringskansliet mot bakgrunden att Sverige står inför kraftigt ökande elbehov till både industri och hushåll; samtidigt som elpriserna rusar, kapaciteten i nätet sviktar och det finns frågetecken kring utbyggnaden av produktionen.
Christian Gustafsson, vd, och Robert Wedmo, utvecklingschef, på Ilmatar Solar underströk allvaret i situationen och ställde krav på åtgärder.
– Sverige har extremt ambitiösa mål om att bli fossilfritt fram till 2045. Samtidigt väntas elbehovet ha dubblerats redan år 2035, studier pekar på att vi kan bli importberoende av energi redan år 2027 och trots kriget i Ukraina importerar Sverige fortfarande rysk gas till ett värde av över en halv miljard kronor om året, förklarade Robert Wedmo, utvecklingschef på Ilmatar Solar.
Det nationella målet att bli fossilfritt till år 2045 hotas även av att debatten till stor del idag rör kärn-, vind- och vattenkraft. Därmed förbises potentialen i storskalig solkraft, som skulle kunna leverera tiotusentals megawatt, vilket motsvarar en tvåsiffrig procentandel av den svenska energiförsörjningen på årsbasis.
– Regeringen nämner i vårpropositionen för 2023 att de vill ge goda förutsättningar för alla fossilfria energislag. Det låter ju lovande, men enda gången solenergi nämns är som en skattereduktionsfråga för privatpersoner. Vi förväntar oss mer av en regering som säger att de på allvar vill stödja fossilfri energi, säger Christian Gustafsson, vd på Ilmatar Solar.
En del i problemet är att Sverige saknar en samlad lagstiftning som möjliggör storskalig solkraft. Olika länsstyrelser rekommenderar att ansökningar görs utifrån olika kapitel i miljöbalken och tolkar lagen olika; från att likställa en solcellsanläggning med anläggande av skogsbilväg till att en solcellsanläggning är att likställa med en petrokemisk industri.
– Därför behöver Sverige en nationell strategi för utbyggnad av storskalig solenergi, som länsstyrelserna kan luta sig mot, för att snabba på beslutsprocesserna. Dessutom bör solcellsparker få en egen underkategori i miljöbalken, länsstyrelserna behöver få ett kompetenslyft och ledtiderna för nätanslutning måste kortas. Med dessa åtgärder har Sverige en unik potential att bli ledande i storskalig och miljövänlig solenergi, säger Christian Gustafsson, vd på Ilmatar Solar.