I slutet av 2023 hade solsektorn i EU 826 000 jobb, vilket innebär en tillväxt på 27 % sedan 2022. Detta speglar den rekordhöga tillväxten på 50 % inom den årliga solmarknaden i EU med över 60 gigawatt installerat.
Trots framgångarna varnar SolarPower Europe i sin årliga rapport om solenergijobb för att den årliga tillväxten av solenergiarbete kommer att stanna av under 2024, med en förväntad ökning på endast 0,4 % detta år.
Varning för stagnation i anställningar
Denna paus i tillväxten av solarbetskraften speglar den långsammare tillväxten i solinstallationer som förutses för 2024, särskilt på takmarknaden, samt de utmaningar som den solenergiframställande sektorn står inför.
Trots nedgången förväntas EU fortsätta att öka sin solarbetskraft och erbjuder en miljon jobb senast 2027 i enlighet med sektorväxtprognoser som är avgörande för Europas konkurrenskraft, klimatmål och energisäkerhet. Rapporten innehåller därför en uppsättning policyrekommendationer för att få Europa på rätt spår.
Tysklands framfart på solmarknaden
På nationell nivå har Tyskland klättrat från tredje plats 2022 och överträffat Polen som den största solarbetsgivaren i Europa 2023. Polen följs av Spanien, Italien, Rumänien, Nederländerna och Frankrike i listan över de största solarbetsmarknaderna i EU.
Ny EU-soljobbrapport 2024
826 000 jobb vid slutet av 2023 med en tillväxt av solarbetskraft på 27 %. Förväntad tillväxt av solarbetskraften på 0,4 % under 2024. En miljon jobb senast 2027. Läs våra senaste siffror om jobb.
Utmaningar och rekommendationer
Tillväxten av Europas gröna jobb stagnerar, eftersom solsektorn förutser en ökning av arbetskraften på endast 0,4 % under 2024. Trots en ökning av antalet jobb med 27 % under 2023 begränsar långsammare solinstallationer och en utmanad tillverkningssektor tillväxten av solarbetskraften från 826 000 under 2023 till 830 000 under 2024.
Pausen i arbetskraftstillväxten beror på avtagande solinstallationer, eftersom effekterna av energikrisen minskar och utrullningen av solenergi hindras av begränsad flexibilitet i systemet. På upstream-sidan av värdekedjan har den europeiska solenergiframställningen stått inför betydande utmaningar under de senaste tolv månaderna, vilket lett till produktionspauser och minskning av arbetskraften.
SolarPower Europes ledare talar ut
Walburga Hemetsberger, vd för SolarPower Europe, säger att solenergin kan erbjuda mer än en miljon arbetstillfällen med meningsfulla och kvalitativa karriärmöjligheter i lokalsamhällen. Dessa jobbmöjligheter kan inte tas för givna. Vi uppmanar den nya EU-ledningen att förbättra de regulatoriska villkoren för att öka solenergi, stödja europeiska solenergiföretag och utveckla Europas strategi för solenergi-kunskaper.
Den årliga rapporten om solenergijobb i EU har reviderat förra årets prognos om att EU skulle nå en miljon solenergijobb senast 2025. Istället identifierar rapporten att denna nivå måste uppnås senast 2027 för att leverera 88,5 gigawatt årliga solinstallationer fram till dess, i linje med kontinentens mål för konkurrenskraft, klimat och energisäkerhet.
Tysklands solarbataljon
Tyskland har också gjort framsteg på nationell nivå. Med en tillväxt på 104 % på solmarknaden mellan 2022 och 2023 har Tysklands solarbetskraft ökat till 154 000 arbetstillfällen och blivit den största i Europa. Polen, som tidigare hade den största arbetskraften, föll till andra plats med 113 000 arbetstillfällen då deras arbetsintensiva bostadsmarknad avstannade. Spanien kommer på tredje plats, med fokus på sin mindre arbetsintensiva sektor som levererar mer kapacitet för färre arbetare.
För att säkerställa att solarbetskraften är redo att leverera kontinentens huvudsakliga verktyg för avkolning under andra halvan av decenniet ger EU
soljobbrapport flera policyrekommendationer:
- Bedöma det exakta behovet av arbetare och kompetenser på nationell nivå
- Skapa en karriärväg för förnybar energi
- Inkludera en strategi för elektrifieringskompetenser under den kommande EUhandlingsplan för elektrifiering
- Öka synligheten och attraktionen av STEM-utbildningar och karriärer
- Utbilda arbetare från traditionella fossilindustrier
- Stödja cirkulationen av kunskaper i Europa
- Utveckla solarspecifik utbildning inom elektrisk yrkesutbildning
Europas gemensamma forskningscentrum varnar för att Europa behöver fördubbla sin energisystemflexibilitet till 2030 och öka den sju gånger till 2050. Ny modellering visar att fler förnybara energikällor, elektrifiering och flexibilitet kan öka Europas konkurrenskraft och sänka genomsnittliga energipriser med 25 % till 2030 och med 33 % till 2040.
Källa: Solar News & SolarPower Europe,