Att kombinera solkraft med fårskötsel blir allt mer populärt, och fördelarna är många. Medan USA nyligen har upptäckt fenomenet har Europa anammat metoden i flera år. Solkraftsindustrin i USA har hittat en oväntad hjälp i sitt gröna skifte - får. Att låta djuren beta på solcellsparker ger inte bara ett effektivt sätt att hålla vegetationen nere, utan främjar också markens hälsa, minskar risken för översvämningar och ger fåren bättre livsvillkor.
I USA har fårpopulationen minskat drastiskt sedan 1940-talet och köttindustrin kämpar. Två tredjedelar av landets lamm importeras i dag. Men den nya trenden att använda får för skötsel av solcellsparker gynnar både lantbruket och den förnybara energin.
En växande trend i USA
En av dem som fått se sin verksamhet blomstra tack vare detta är fårägaren JR Howard i Texas. Han började 2021 samarbeta med solcellsparker och har sedan dess vuxit från en liten verksamhet till att driva ett stort företag med 8 000 får och över 20 anställda.
– Tillväxten har varit helt otrolig för oss, säger Howard till tidningen The Independent.
Agrivoltaik - en symbios mellan jordbruk och energi
Fenomenet kallas agrivoltaik, en metod där solenergi kombineras med jordbruk. Förutom får kan andra djur, som getter och bin, användas, och i vissa fall även grödor.
– Agrivoltaik har enorm potential att lösa våra klimat- och energiproblem samtidigt, säger Joshua Pearce, professor vid Western University. – Det producerar ren energi och främjar jordbruksproduktionen.
Fördelar för både mark och får
Att ha betande får under solpaneler hjälper till att förhindra jorderosion och minskar brandrisken som torrt gräs kan innebära. Tidigare har solcellsparker varit tvungna att anlita maskiner för att hålla vegetationen nere, men det kan vara kostsamt och svårt att klippa gräs mellan panelerna.
Får, å andra sidan, gör jobbet naturligt. De når in i små utrymmen och betar effektivt oavsett väder. Dessutom visar forskning att får som vistas i solcellsparker har en högre produktion av ull och är mer benägna att beta eftersom panelerna ger dem skydd mot sol, regn och vind.
Europa har redan länge anammat solbete
Medan USA ser det som en ny innovation har Europa länge kombinerat solkraft och djurhållning. 2023 införde Iberdrola en hjord på 300 får i sina solcellsparker i Portugal.
– Det är positivt för både djuren och solparkerna. Fåren får mat och skydd, samtidigt som vi minskar brandrisken, säger Iberdrola i ett uttalande.
I Storbritannien finns liknande exempel. Ett projekt i Nottinghamshire på 1 000 gigawatt planerar att hålla 9 000 får på 1 600 hektar. Det beräknas spara fem miljoner pund i gräsklippningskostnader under projektets livslängd på 40 år.
I Grekland har Enel Power använt får i sina solcellsparker sedan 2016, och i Frankrike har solcellsparken i Saint-Amadou hyst hundratals får sedan 2015.
En framtid där får och solkraft samarbetar
Forskning visar att jordar under betade solcellsparker kan lagra upp till 80 procent mer kol, vattenhållningen förbättras med 20 till 30 procent och antalet pollinerande insekter ökar med 60 procent.
– Alla befintliga solcellsparker bör ha betande får, säger Joshua Pearce. – Det ökar den lokala fårproduktionen samtidigt som det sänker kostnaderna för konsumenterna.
Men det finns utmaningar. Dricksvatten måste tillgodoses och det finns risker för rovdjursattacker eller sjukdomar. Dessutom behöver betesmarken hanteras med flyttbara stängsel för att hålla vegetationen i balans.
Trots dessa utmaningar ser många solbete som en nyckel till både ekonomisk och ekologisk hållbarhet. Experiment pågår även med andra djur och grödor, och framtiden för agrivoltaik ser ljus ut.
Källa: Sun Energy News