Nu har Fjällskär solpark utanför Nyköping invigts. Solenergin som produceras i parken kommer att driva Gröna Lund, Kolmården och Skara Sommarland under sommarsäsongerna. Genom att använda solenergi som sin primära kraftkälla tar nöjesparkerna nu ett betydande steg mot en mer hållbar och grön framtid, skriver Parks and Resorts i ett pressmeddelande.
Solparken är ett samarbete mellan Svea Solar, Bixia och Parks and Resorts och kommer att generera drygt 20 GWh per år, vilket motsvarar en årsförbrukning av el hos cirka 4 000 villor i Sverige. Satsningen gör att nöjesparkerna Gröna Lund, Kolmården och Skara Sommarland helt kommer drivas av solenergi under sommarsäsongerna, där överskottet av el kommer tillföras det allmänna elnätet.
– Vi är enormt stolta över den nya solcellsparken som kommer att förse tre av våra parker med all el under hela sommarsäsongen. Som långsiktig aktör i besöksnäringen är en hållbar elförsörjning en självklarhet att eftersträva, men det är inte alltid lätt. Tack vare samarbetet med Bixia och Svea Solar har vi säkrat vår elförsörjning samtidigt som vi bidrar till Sveriges energiomställning, säger Christer Fogelmarck, koncernchef för Parks and Resorts.
Under sommarmånaderna kommer får att beta i solparken för att bevara och förstärka den biologiska mångfalden i området. Solpanelerna skapar skugga som gör att gräset blir mer näringsrikt att beta av och fåren hjälper gräset och annan växtlighet att hållas kort. Genom en passage kommer vilda djur att kunna passera fritt genom parken.
– Vi är väldigt glada att parken nu är invigd och i gång. Den är ett viktigt bidrag i den svenska energiomställningen till grön el och historisk på flera sätt. Förutom att det är den största parken i Sverige visar det också hur näringslivet kan samarbeta för att ta ansvar för framtidens elförbrukning. Det möjliggör för fler stora solparker att byggas och i förlängningen att mer förnybar el produceras och bidrar till den gröna omställningen, säger Erik Martinson, VD och medgrundare Svea Solar.
En solpark kan anläggas på bara 12–18 månader, vilket gör solkraft till den i särklass snabbaste vägen till mer förnybar energi. Och ett av sätten att snabbt få till utbyggnaden av storskalig solkraft är genom energiköpsavtal eller så kallade PPA (Power Purchase Agreement), där ett företag köper el från en solpark för ett fast pris över en förbestämd tid. Ett energiköpsavtal möjliggör finansiering av projektet och ny solkraft kan komma på plats.
Under invigningen medverkade Urban Granström, kommunstyrelsens ordförande i Nyköping och Sofia Amloh, riksdagsledamot från Nyköping.