Investeringarna i europeiska solenergistartups ökar med 414 procent jämfört med förra året. Globalt har investeringarna i solenergi ökat med 50 procent till nästan tjugo miljarder dollar. Detta trots en kraftig minskning av global riskfinansiering av solenergi under andra kvartalet. Men minskningen handlar mer om osäkerhet på kapitalmarknaderna än att investerarnas förtroende för solenergi skulle vika.
En av de startups som utmärker sig är Stockholmsbaserade Exeger, som trots investerarnas försiktiga hållning till techbolag, tagit in 400 miljoner kronor i en finansieringsrunda nyligen. Exeger tillverkar en tunn, lätt och böjbar solcell som kan fästas på elektronikprodukter, hjälmar eller till och med kläder. Den första produkten som utrustats med Powerfoyle-solcellen var hörlurar från svenska Urbanista och fler intressenter är på gång.
Hittills, under första halvan av 2023, har europeiska solenergisatsningar landat på 6,53 miljarder dollar vilket är nästan lika mycket som under hela 2022. Trots att investerare blivit mer försiktiga under den pågående ekonomiska krisen är solenergiindustrin på god väg att göra 2023 till ännu ett rekordår.
Bland de startups som får seedcapital finns tillverkare av takpaneler och installationer för att förse bostadshus och garage såväl som bussar som transportfordon med energi. Det görs också satsningar på solcellsdrivna energilagringslösningar, laddboxar och smarta energiledningssystem. Det investeras även i solparksanläggningar och också att använda jordbruksmark med Agrivoltaik, en teknik som förenar odling med energiproduktion.
– I Europa finns en stark önskan att minska sitt beroende av import av fossila bränslen och öka tillgången till trygg energiförsörjning. Solenergi erbjuder en decentraliserad och inhemsk kraftkälla som minskar beroendet av externa energileverantörer. Europa är en pionjär inom teknisk innovation och industriutveckling av solenergi, säger Dr Sara Ghaemi, teknisk direktör på Avnet Abacus.