Intresset för bland annat solceller har exploderat de senaste åren och för de företagen som verkar i branschen är nu jakten på personal med den rätta kompetensen en viktig del i den fortsatta tillväxten. I veckan börjar ett 10-tal personer en utbildning på det lokala campuset Ronneby Kunskapskälla som siktar på att bidra med kompetensförsörjningen till branschen här i Blekinge.
Höstens nya utbildning är på yrkeshögskolenivå med inriktning installationsingenjör solel, lagring och laddning och ges i samarbete med KYH som bedriver yrkeshögskoleutbildningar i hela landet.
– Det finns en stor efterfrågan av denna kompetens i Blekinge, flera lokala företag har medverkat i framtagningen av kurser och innehåll så att de studerande ska få rätt kunskaper med sig ut i arbetslivet. Vi är glada över att kunna erbjuda en utbildning som verkligen behövs, tack vare bra samarbete med Ronneby Kunskapskälla och solenergibranschen i Blekinge, berättar Hanna Månsson, partneransvarig Yrkeshögskolan KYH.
Ronneby Kunskapskälla på Soft center i Ronneby fungerar som ett lokalt campus för flera lärosäten och utbildningsanordnare. Studenter från hela länet kommer för att studera på de olika utbildningarna på högskole- och yrkeshögskolenivå.
– Att vi kan starta den här utbildningen känns verkligen bra eftersom vi ganska snabbt kan hjälpa till att utbilda fler med rätt kompetens till branschen. Alla våra utbildningar är inriktade mot ett bristyrke. Läser man en utbildning hos oss så vet man att man är eftertraktad arbetsmarknaden efter examen, säger Åsa Direnius, verksamhetsutvecklare på Ronneby Kunskapskälla.
Efter 1,5 års utbildning, där en stor del består av den praktik som kallas LIA (Lärande i Arbete) kommer studenterna ut redo att börja arbeta direkt. En av de nya studenterna är Simon Gustafsson från Kallinge.
– Det var dags för något nytt och den här utvecklande branschen känns jättespännade och jag vill vara en del av det. Att möjligheten finns att läsa på hemmaplan via Kunskapskällan är den avgörande faktorn, annars hade jag aldrig valt att ta det här steget, säger den nyblivna studenten Simon Gustafsson.